Atsakymai į medicininius klausimus, kuriuos įprastai gėdijamasi užduoti  ()

Atvirai išpasakoti savo nusiskundimus gydytojui ne visuomet paprasta, ypač jei tai liečia tam tikras temas, kurios daugeliui žmonių atrodo tabu. Apie tai nejauku kalbėtis ne tik su artimiausiu žmogumi, bet ir su mediku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Today.com pateikia 5 nepatogius klausimus, į kuriuos atsako „NBC News“ medicinos straipsnių autorė dr. Natalie Azar.

1. Ar įmanoma nosį pūsti neteisingai?

Jei prieš pūsdami nosį jokio spaudimo nejaučiate, bet pajuntate jį po to, darėte tai per stipriai. Tyrimai rodo, kad tipiškas nosies pūtimas gali sukurti 10 kartų stipresnį spaudimą nei čiaudėjimas ar kosėjimas. Kuo daugiau spaudimo, tuo didesnė tikimybė, kad dalis gleivių pateks į uždegiminius susiaurėjusius sinusų takus, o tai reiškia, kad infekcija toliau plis.

Prieš pučiant nosį, būtina įsipurkšti jūros vandens, luktelėti minutę ar dvi ir tik tuomet švelniai, uždengiant po vieną šnervę, išsipūsti nosį.

2. Kodėl moterys visuomet yra šaltesnės nei vyrai?

Moterų kūnai daugiau šilumos saugo ties pagrindiniais organais, todėl visame kūne šilumos yra kiek mažiau. Be to, moterų kūno temperatūra nuolat svyruoja dėl hormoninių pokyčių. Priklausomai nuo to, kuri tai ciklo diena, jos gali būti jautresnės šalčiui nei kitomis dienomis.

3. Kodėl žagsint reikia sulaikyti kvėpavimą?

Įprastai, susidūrus su žagsėjimu, siūlomi būdai, kuriuos išbandant kraujyje padaugėja anglies dioksido (tai kvapo sulaikymas arba kvėpavimas į popierinį maišelį), tačiau tyrėjai iki šiol nesupranta, kodėl gi tai veikia.

4. Kodėl skrandis kartais gurgia?

Priešingai, nei daugelis mano, skrandis gali taip elgtis net ir tuomet, kai žmogus nėra alkanas. Gurgia ne žmogaus skrandis, o plonoji žarna. Įprastai gurgimo garsą sukelia virškinimo procesas, kai žarnų sienelės susitraukia ir stumia maistą žarnomis.

5. Kas sukelia stiprų prakaitavimą?

Itin gausus prakaitavimas vadinamas hiperhidroze ir gali paveikti visą kūną arba tik tam tikras jo vietas – delnus, pažastis ar veidą. Taip nutinka, kai nervai, atsakingi už prakaito liaukų suaktyvinimą, tampa hiperaktyvūs ir paskatina prakaitavimą. Kartais tai gali sukelti ir maistas ar vaistai bei tam tikros ligos.

Jei įprastos priemonės nuo prakaitavimo nepadeda, geriausia kreiptis į dermatologą (-ę), kuris paskirs tinkamą gydymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(9)
(14)
(-5)

Komentarai ()