Didžiulis proveržis - mokslininkams pagaliau pavyko pašalinti ŽIV iš laboratorinių pelių  ()

Pasiektas svarbus kovos su AIDS proveržis – mokslininkai, panaudoję CRISPR/Cas9 technologiją, pašalino ŽIV iš pelių ląstelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, kad užkirstų kelią šio mirtino viruso dauginimuisi, jo nešiotojai privalo naudoti toksiškus antiretrovirusinius vaistus. Tačiau CRISPR/Cas9 gali būti užprogramuoti kūne tiksliai iškirpti bet kokį genetinį kodą, taip pat ir visą ŽIV-1 tipo DNR. O iškirpus viruso DNR, jis savo kopijų daryti nebegali.

Žurnale „Molecular Therapy“ publikuotame mokslininkų tyrime pademonstruota, kad ŽIV gali būti visiškai pašalinta iš kūno, naudojant CRISPR. Ir tai vyksta labai efektyviai. Vos po vieno gydymo seanso šia technika mokslininkai iš pelės organų ir audinių sėkmingai pašalino visus infekcijos pėdsakus.

Tačiau tai nėra nuolatinis sprendimas ir tai – tik pati komandos darbų pradžia. Ši studija remiasi ankstesniu, pernai atliktu bandymu, o ir technika kol kas išbandyta tik su pelėmis. Bet jeigu kitiems mokslininkams pavyks pakartoti jų atradimą, galėtų prasidėti šios technikos bandymai su žmonėmis.

„Kitas žingsnis – pakartoti tyrimą su primatais, labiau tinkamu gyvūnų modeliu, kur ŽIV infekcija sukelia ligą, kad būtų patvirtintas ŽIV-1 tipo DNR pašalinimas iš latentiškai užkrėstų T ląstelių ir kitų ŽIV-1 slėptuvių, įskaitant ir smegenų ląsteles, – pranešime pažymėjo tyrimo bendraautorius Dr. Khalili. – Galutinis mūsų tikslas yra klinikiniai bandymai su sergančiais žmonėmis.“

Pagal Techcrunch.com inf. parengė Vytautas Povilaitis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()