Pristatytas naujas rusų ginklas patraukė dėmesį ir paliko daug neatsakytų klausimų  ()

Pastaraisiais metais vis stipriau savo imperines ambicijas ir karinius raumenis demonstruojanti Rusija greitu metu savo ginklų arsenalą gali papildyti nauju žaisliuku – prieš savaitę Baltarusijoje vykusioje karinės technikos parodoje MILEX-2017 buvo pristatytas kompanijos ORSIS kūrinys, pusiau automatinis šautuvas K-151.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginklas iškart sulaukė ekspertų dėmesio ir pareiškimų, kad, nors gamintojas K-151 pozicionuoja tik kaip medžioklės draugą, iki šiol pateikta informacija sufleruoja, jog naujasis šautuvas gali būti skirtas taktinėms operacijoms ir koviniams veiksmams, o savo išvaizda ir savybėmis itin panašus ne į medžioklinį šautuvą, bet į taikliojo šaulio ginklą.

Naujasis ginklas jau patraukė dėmesį

Per pastarąją parą keli JAV ir Pakistano ginklų entuziastams skirti internetiniai portalai paskelbė apie naująjį rusišką ginklą, remdamiesi Baltarusijos portalo tut.by pateikiama gegužės 20-22 d. vykusia karinės technikos parodos MILEX-2017 apžvalga.

Parodos metu paaiškėjo, jog naujasis ginklas – rusiškos AK ginklų sistemos, kuriai priklauso ir legendinis šturmo šautuvas AK-47, bei AR sistemos, galinčios pasigirti plačiai JAV naudojamu AR-15, hibridas, turintis abiejų sistemų bruožų; anot baltarusių žiniasklaidos, vidinis ginklo mechanizmas pasiskolintas iš AK sistemos, tuo tarpu dizaino sprendimai paimti iš šturmo šautuvų AR-10 ir AR-15.

Parodoje pristatytas K-151 šaudo .308 Winchester tipo šaudmenimis, laikomais pačia populiariausia medžioklės amunicija JAV ir, tikėtina, visame pasaulyje, šautuvo dėtuvė vienu metu turėtų talpinti 10 šovinių. Ginklo ilgis turėtų siekti beveik metrą (985 mm), o ORSIS ateityje ketina pasiūlyti ir ginklo versiją, šaudančią bene mažiausio įmanomo kalibro .223 Remington šoviniais.

Tai – kol kas visa oficialiai pateikiama informaciją apie naująjį Rusijos ginklų pramonės kūrinį, kuris kol kas nebuvo itin plačiai pristatytas, tačiau ginklų ekspertai jau analizuoja K-151, remdamiesi nuotraukomis ir kita jiems prieinama informacija – anot jų, šaudmenų talpa dėtuvėje, ginklo išvaizda ir jo savybės byloja, kad tai – ne visai medžioklei skirtas ginklas.

„Dėl šautuvo išvaizdos galima įtarti, kad šis šautuvas pirmiausia sukurtas kariuomenei ar koviniams veiksmams. Jo išvaizda ir charakteristika byloja, kad tai – ne kas kita, kaip taikliojo šaulio ginklas. Tačiau įdomu tai, kad ORSIS šį ginklą pristato ir reklamuoja tik kaip medžioklinį šautuvą“, – teigia JAV ginklų portalas thefirearmblog.com

Į JAV rinką veržėsi su Holivudo aktoriaus pagalba

Beveik neabejojama, kad kleptokratiniu vadinamame Vladimiro Putino režime stambios ir pelningos bendrovės gali išgyventi tik turėdamos režimo palaikymą arba būdamos priklausomos nuo esančiųjų valdžioje. Tačiau kas yra K-151 pristačiusios ginklų kompanijos savininkai, sužinoti sunku – viešai atskleidžiama tik tai, kad ORSIS yra valdoma išimtinai tik privačių investuotojų.

2011 m. Maskvoje įkurta kompanija įspūdingai startavo ir iškart susikūrė gerą vardą, rinkoje pasiūliusi taktinį šautuvą T-5000, vėliau pasiūliusi įvairiausių šio ginklo atmainų medžioklei ir sportiniam šaudymui.

Kaip paaiškėjo po poros metu, Rusijos ginklų gamintoja neketina apsiriboti vien tik tėvynės rinka – buvo nutarta žengti ir į itin ginklus mėgstančių JAV valdas. Įdomu tai, kad 2013 m. ORSIS į pagalbą pasitelkė itin Aliaksandro Lukašenkos mėgstamą JAV aktorių, Holivudo filmų superherojų Steveną Seagalą, kaip savo kompanijos reklaminį veidą – Rusijos piliečiu neseniai užsimanęs tapti S. Seagalas rusams padėjo ne tik reklamuoti jų kuriamus ginklus, bet ir turėjo užsiimti lobizmu – padėti palenkti JAV valdžią ORSIS pusėn, kad šiai kompanijai būtų leista savo produkcija prekiauti JAV rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Dominykas Griežė
(20)
(19)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: