Tai, kas darosi su orais, visiškai nebetelpa į natūralaus kintamumo ribas: viskas dėl 0,5°C pokyčio, o kas bus ateityje - baisu ir pagalvoti  (16)

Globalios temperatūros pakilimo puse laipsnio pakako karščio bangų ir liūčių pagausėjimui daugelyje planetos regionų, penktadienį pranešė tyrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lygindami du 20-ies metų periodus – nuo 1960 iki 1979 ir nuo 1991 iki 2010, tarp kurių vidutinė temperatūra padidėjo 0,5°C, mokslininkai išsiaiškino, kad pailgėjo ir suintensyvėjo keli ekstremalių orų reiškiniai.

Karščiausios vasaros temperatūros padidėjo daugiau nei 1°C ketvirtyje Žemės, tuo tarpu šalčiausios žiemos temperatūros sušilo daugiau nei 2,5°C.

Ekstremalių kritulių intensyvumas išaugo beveik 10 % ketvirtadalyje sausumos, o karščių trukmė – galinti sukelti pražūtingus miškų gaisrus – pailgėjo savaite pusėje sausumos ploto.

Pasak žurnale Nature Climate Change publikuoto tyrimo, šie pokyčiai gerokai viršijo natūralaus kintamumo ribas.

„Prognozuodami ateitį, turime remtis klimato modeliais,“ pažymėjo tyrimui vadovavęs Carl-Friedrich Schleussner, Klimato poveikio tyrimų instituto Potsdame tyrėjas.

„Bet žinant, kad dabar turime stebėjimo duomenis apie maždaug 1 °C atšilimą, galime stebėti ir tai, kokią įtaką šis atšilimas sukėlė,“ sako jis pranešime.

Moksle stebėjimais užfiksuotos tendencijos paprastai vertinamos kaip patikimesnės už projekcijas, kurios gali stipriai varijuoti – priklausomai nuo padarytų prielaidų.

Klimato – kartais vadinamo „vidutinio“ oro – pokyčiai gali būti aptinkami, tik jeigu stebėjimai trunka dešimtmečius ar ilgiau.

0,5 °C yra svarbu

Labiausiai – deginamo iškastinio kuro lemiamas globalinis atšilimas pamažu prasidėjo XIX amžiaus pradžioje, su industrializacijos vystymusi, bet sparčiai stiprėjo pastaruosius 50 – 60 metų.

2016 metais Prancūzijos sostinėje pasirašytu Paryžiaus Susitarimas 196 šalys pasižadėjo apriboti planetos vidutinės paviršiaus temperatūros kilimą „gerokai žemiau“ 2 °C, ir „dėti pastangas“ sustabdyti ją ties 1,5 °C.

2018 metų rugsėjį JTO aukščiausia mokslo patarėjų grupė – Tarpvyriausybinė klimato kaitos taryba (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) – šalių politikams pristatys pranešimą apie galimybę pasiekti 1,5 °C tikslą, ir ko galima būtų išvengti, jeigu šis tikslas bus pasiektas.

Naujame tyrime – viename iš tūkstančių, kuriuos nagrinės IPCC – teigiama, kad reikšmingas netgi temperatūros pakilimas puse laipsnio.

„Jau įvykusio pasaulinio atšilimo pakanka, kad labai aiškiai galėtume matyti, kad that 0,5 °C skirtumas išties svarbu,“ sakė tyrimo bendraautorius Erich Fischer, ETH Zurich Šveicarijoje mokslininkas.

Ankstesni, remiantis kompiuteriniu modeliavimu atlikti tyrimai, kuriems irgi vadovavo Schleussneris, rodė, kad 2 °C atšilimas – o ne 1,5 °C – padvigubintų nederlius, vandens trūkumą ir karščio bangas daugelyje pasaulio regionų.

Jis taip pat rodė, kad apribojus temperatūros kilimą iki 1,5 °C, koraliniams rifams – pusę milijardo žmonių ir ketvirtį jūros gyvybės išlaikančią ekosistemą – atsirastų šansas prisitaikyti prie šiltesnių ir rūgštesnių jūrų.

Tačiau dar pusė laipsnio viršaus daugumai rifų lemtų potencialų išnykimą iki amžiaus pabaigos.

phys.org

Daugiau informacijos: Carl-Friedrich Schleussner et al. In the observational record half a degree matters, Nature Climate Change (2017). DOI: 10.1038/nclimate3320

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai (16)