Reikia daugiau proto - išgeri tabletę: tai tikrai veikia ir labai paplitę Silicio slėnyje, bet gydytojai siūlo būti atsargiems (Video)  (2)

Praryti piliulę ir akimirksniu padidinti savo protinių galimybių ribas – ši idėja skamba tarsi iš fantastinio filmo. Tačiau jau ne kartą filmuose regėti vaizdai tapo realybe, tiesa?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-07 Reikia daugiau proto - išgeri tabletę: tai tikrai veikia ir labai paplitę Silicio slėnyje, bet gydytojai siūlo būti atsargiems (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik prieš pusšimtį metų buvo susintetintas piracetamas – preparatas skirtas nervų, psichikos ir narkologijos ligoms gydyti. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis dar gerina ir smegenų integracinę funkciją, didina smegenų ląstelių atsparumą, stimuliuoja centrinę nervų sistemą, gerina atmintį, o stengiantis išmokti naują informaciją, lengvina jos supratimą ir įsisavinimą.

Taip šis preparatas rado antrą savo paskirtį ir  pradėjo būti naudojamas kaip stimuliatorius, lemiantis efektyvų mokymąsi, gerą atmintį, energingumą, kitaip tariant – kaip preparatas didinantis protines galimybes.  Vėliau buvo susintetinta dar keliolika panašių preparatų, o visa jų grupė vadinama nootropais (pavadinimas yra kilęs iš dviejų graikiškų žodžių – noos, reiškiančio mąstymą, bei tropos, reiškiančio polinkį).

Šiuo metu nootropai pagal pirminę paskirtį vis dar plačiai taikomi gydant įvairius neurologinius, psichinius bei psichoemocinius sutrikimus, tačiau vis dažniau nootropai pradedami vartoti ir nesant nervų sistemos patologijoms – jais siekiama pagerinti atmintį, didinti centrinės nervų sistemos produktyvumą užsiimant aktyvia protine veikla. Tokie preparatai ypač paplitę Silicio slėnyje.

Deja, kaip ir daugelis kitų medicininėje praktikoje naudojamų vaistų, nootropų vartojimas gali pasireikšti ir tam tikru kasdienę veiklą sutrikdančiu poveikiu. Vienas dažniausių šių medikamentų šalutinių reiškinių yra galvos skausmas. Kur kas rečiau jų vartojimas pasireiškia virškinimo sistemos sutrikimais. Tačiau jis pasireiškia tik naudojant dideles nootropų dozes.

Įdomu tai, kad šie preparatai vis dažniau naudojami be jokių gydytojų rekomendacijų. Taip yra ir dėl nelegalaus jų vartojimo ir dėl to, jog atsiranda vis daugiau nereceptinių nootropinių  maisto papildų.

Taigi, nors ir labai keista, tačiau protinių galimybių ribos gali būti padidinamos prarijus piliulę. Vis dėlto, gydytojai ragina būti atsargiems. Nors nootropai laikomi nekenksmingais, tačiau nėra jokių ilgalaikio poveikio tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(5)
(42)

Komentarai (2)