Lietuvos studentams – vasaros mokykla lazerių gamykloje  ()

Kas galėtų pagalvoti, kad vasaros atostogų metu studentai gali... mokytis! Didžiausia Lietuvos lazerių ir šviesos technologijų gamintoja mokslinė-gamybinė firma „Šviesos konversija“ pakvietė fizikos, inžinerijos, informacinių technologijų ir kitų gamtos ir technologijų mokslų studentus dalyvauti vasaros mokykloje bei susipažinti su mokslinių ir industrinių lazerių gamybos procesu nuo-iki.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvylika atrinktų Lietuvos universitetų ir kolegijų studentų per savaitę trukusius intensyvius užsiėmimus dalyvavo aukštųjų technologijų prietaisų gamybos etapuose nuo korpusų projektavimo iki programinės įrangos kūrimo, o kūrybinėse dirbtuvėse patys projektavo individualius lazerius.

Susidomėjimas vasaros mokykla lazerių gamykloje pranoko organizatorių lūkesčius - iš viso norą užsidaryti savaitei laboratorijose pareiškė virš 50 studentų.

Kad atostogas galima praleisti mokantis, patvirtino „Šviesos konversijos“ vasaros mokyklos dalyvis, Taikomosios fizikos studentas Vilniaus universitete Gvidas Beresnevičius.

„Vasara yra puikus metas norint susipažinti su įvairių įmonių ar universitetų darbu iš arčiau ir tuo pačiu pagilinti savo žinias bei įgyti praktinių įgūdžių, dėl to aš ir renkuosi įvairias studentų praktikas ar tokias vasaros mokyklas.“

Įmonės darbuotojai studentams rengė ir paskaitas, kuriose pristatė mokslinius įvairių gamybos etapų principus: lazerių fizikos pagrindus, spektroskopijos technologijas, lazerinio mikroapdirbimo galimybes, lazerinės akių chirurgijos metodus, optomechaninių prietaisų projektavimo niuansus ar elektronikos lazeriuose projektavimo principus.

Laboratorijose studentai atliko įmonėje atliekamus darbus: derino jau pagamintus prietaisus, atliko spektroskopijos matavimus, išbandė įvairių medžiagų lazerinį mikroapdirbimą, klijavo optinius elementus, kūrė elektronikos plokštes, programavo mikrovaldiklius.

Kaip pažymėjo būsimas Miuncheno technikos universiteto Elektrotechnikos ir informacinės technikos studentas Dominykas Dapšys, „šios vasaros mokyklos išskirtinumas tas, kad žmonėms, neturintiems daug praktikos su lazeriais ir ne tik, galima trumpam tapti pilnaverčiais gamyklos darbuotojais ir patirti unikalų gamybos procesą iš vidaus“

Praktika įmonėse leidžia įgauti visai kitokios patirties lyginant su užsiėmimais ar vasaros praktikomis universitetuose ar institutuose. Tai patvirtino Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos ir robotikos studentė Austėja Kuodytė.

„Praktika įmonėje ar dalyvavimas stovykloje visada duos kažką tokio, ko nėra įtraukta į universiteto studijų programą, ypač tai yra gera galimybė, jeigu noriu sužinoti daugiau apie tai, kas galbūt ir nutolę nuo mano studijų krypties.“

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyviams teko užduotis patiems suprojektuoti ir pagaminti mini lazerį.

Pasinaudoję trimačio spausdinimo technologija, dalyviai kūrė individualaus dizaino prietaisus, programavo mikrovaldiklius, valdančius lazerį per pačių pagamintas elektronikos plokštes.

Paskutinis prietaiso pateikimo etapas – pardavimas. Mokyklos pabaigoje dalyviai pristatė savo sukurtus prietaisus, jų atliekamas funkcijas bei platinimo galimybes. Kitaip tariant, bandė prietaisus parduoti tariamiems klientams – „Šviesos konversijos“ darbuotojams.

Per savaitę vasaros mokyklos dalyviai sukūrė mini lazerių prototipus, su kuriais galima žaisti su katėmis, sukurti diskoteką neišėjus iš namų, įvertinti automobilio greitį ar tiesiog atliekančius draugo funkciją. Kas žino, gal netrukus šiuos prietaisus pamatysime parduotuvėse...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()