Pirmą kartą istorijoje į prekybą atkeliauja GMO lašišos: kas jose pakeista ir kodėl nuo išradimo iki prekybos užtruko 30 metų  ()

AquaBounty Technology kompanija Kanadoje pardavė pirmas penkias tonas genetiškai modifikuotos lašišos. Kompanija apie tai praneša savo finansinėje II ketvirčio ataskaitoje; Nature šiam įvykiui skirta redakcijos skiltis. AquAdvantage linijos lašišos tapo pirmaisiais laisvai parduodamais GM gyvūnais. Nuo GM žuvies linijos iki pasirodymo rinkoje praėjo beveik 30 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Genetikai ir būsimieji AquaBounty Technology įkūrėjai pirmąją sparčiai augančią žuvį pademonstravo 1989 metais. Mokslininkai į lašišos (Salmo salar) genomą įterpė kito, daug stambesnio lašišinių šeimos atstovo — karališkosios lašišos (Oncorhynchus tshawytscha) – augimo hormono geną. Taip pat į lašišos genomą buvo įterpti genetiniai gyvavedžių vėgėlių (Zoarces americanus rūšies) reguliavimo mechanizmai, palaikantys augimo hormoną nuolat „įjungtą“. Dėl to GM lašiša svorį augina ištisus metus, o ne tik pavasarį ir vasarą, kaip įprastos šios rūšies žuvys. Todėl jos veisimas trunka pusantrų metų, o ne tris, kaip „laukinės“ lašišos atveju. Be to, oficialiame AquaBounty Technology interneto puslapyje rašoma, kad GM žuvies užauginimui iki „prekinio“ dydžio, reikia 25% mažiau pašarų, nei įprastai fermose auginamoms lašišoms.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje AquaBounty Technology sukūrė GM lašišos veisimo technologiją ir 1995 metais pateikė pareiškimą JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA). GM žuvų veisimo ir pardavimo leidimo gavimas užtruko 20 metų. 2009 AquaBounty Technology FDA pristatė paskutinio iš 28 tyrimų rezultatus. Kitais metais reguliavimo tarnyba AquAdvantage lašišas pripažino saugiomis vartojimui. 2012 metais žuvis pripažinta saugia aplinkai. Tačiau tik 2015 metų lapkritį FDA suteikė jos pardavimo ir vartojimo maistui leidimą. Po pusmečio analogišką leidimą išdavė ir reguliavimo tarnyba Kanadoje.

Dabar kompanija užaugina po 100 tonų GM lašišų Panamoje įsteigtoje įmonėje. Kad žuvys nepabėgtų ir nekontaktuotų su laukinėmis populiacijomis, jos auginamos bučiuose, esančiuose už 120 km nuo vandenyno pakrantės. Bučiuose įtaisyti filtrai ir užtvaros, neleidžiančios ikrams, mailiui ir suaugusioms žuvims patekti į aplinką. Taip pat reikėtų pažymėti, kad 99 procentai GM žuvų populiacijos — sterilios patelės.

Nepaisydama FDA išduoto leidimo, JAV valdžia stabdo GM lašišų pardavimo pradžią. Amerikos vyriausybė uždraudė ją pardavinėti šalyje tol, kol FDA sukurs pirkėjų informavimo programą apie tai, kad jie perka genetiškai modifikuotą produktą. Tuo pat metu aktyvistai JAV ir Kanadoje reikalauja, kad reguliuotojai peržiūrėtų savo sprendimą, motyvuodami tuo, kad GM lašišų saugumas aplinkai galutinai neįrodytas.

Jei AquAdvantage lašiša tapo pirmuoju GM gyvūnu, kurį leista naudoti maistui, tai GM augalai žemės ūkyje naudojami jau daugiau nei 20 metų. Pirmieji GM pomidorai, kurie gedo lėčiau nei įprasti, JAV parduotuvių lentynose pasirodė 1994 metais. FDA leidimo jų vartojimui gavimas truko trejetą metų. O pernai JAV Nacionalinė mokslų, technikos ir medicinos akademija paskelbė oficialią ataskaitą apie genetiškai modifikuotų žemės ūkio produktų saugumą.

E. Rusakova

nplus1.ru

(30)
(0)
(30)

Komentarai ()