Dėl ko pradedame žagsėti ir kaip tai nuraminti: paprasti gydytojo patarimai, kuriuos verta žinoti pačiam ir papasakoti draugui  (1)

Atrodo, kvėpuojate normaliai, o staiga...žakt! Tai nutinka visiems ir žagsulys sukelia daug nemalonumų. Tuo metu tiesiog norisi kuo greičiau jo nusikratyti, rašė womenshealthmag.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ir atrodo, jog žagsulys atsiranda tiesiog iš niekur, tačiau tam yra konkreti biologinė priežastis. Diafragmos raumenys pradeda nevaldomai susitraukinėti, o tai priverčia judėti ir balso stygas. Dėl to žmogus išskleidžia keistus garsus.

„Žagsulį gali iššaukti persivalgymas, rūgštinis refliuksas, alkoholis bei gazuoti gėrimai ar stresas“,— aiškino šeimos gydytojas Alex Roher. Kad ir koks nemalonus žagsulys bebūtų, dažniausiai jis praeina savaime ir neprireikia medikų pagalbos.

Gydytoja Michele M. Macomber siūlo išbandyti šiuos paprastus metodus žagsuliui numalšinti: Galite pabandyti šaukšteliu ar dantų šepetėliu pabadyti mažąjį liežuvėlį — artikuliacinio aparato dalį, kuri kabo burnos gale. Taip pat galite nuryti sausos duonos gabalėlį ar didelį šaukštą cukraus. Dar pabandykite užversti galvą ir išgerti stiklinę vandens.

„Visi šie metodai atlieka tą patį veiksmą. Jie stumia mažąjį liežuvėlį ir taip sukelia nedidelį pasipriešinimą. Tik juos atlikti reiktų atsargiai, nereikia persistengti. Teisingai atlikti, jie nuramina spazminius diafragmos refleksus“,— aiškino gydytoja Tikriausiai visi yra girdėję, jog žagsintį žmogų reikia išgąsdinti. Neva tokiu būdu dėmesys nukreipiamas į išgąsčio šaltinį ir diafragmos raumenys atsipalaiduoja.

Visgi gydytojai teigia, jog tai yra liaudies pramanas ir jam nėra jokių įrodymų. Jei žagsulys kankina ypač dažnai ar ilgiau nei kelias valandas — vertėtų apsilankyti pas gydytoją. Tokiam „užsispyrusiam“ žagsuliui jau reikia gydymo.

Patartina pasikalbėti su specialistu ir papasakoti jam apie savo sveikatos būklę. Kartais žagsulį sukelia net ir tokie rimti sveikatos sutrikimai kaip smegenų trauma, auglys, meningitas ar sklerozė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: