Žmonijos saiko neturėjimas privedė prie naujo evoliucijos laiptelio: savaime susikryžmino antibiotikams itin atsparus mikrobas su kitu, itin užkrečiamu ir mirtinu  (1)

Nekontroliuojamas antibiotikų vartojimas jau seniai veda mus prie itin atsparių vaistams bakterijų formavimosi. Dabar kinų mokslininkams pavyko išaiškinti naują infekcijų sukėlėjų vystymosi etapą, praneša „Focus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nė vienas žinomas Kinijoje preparatas nesugebėjo su juo susidoroti“, – cituojamas Honkongo universiteto atstovas Shengas Chenas, kuris kartu su kolegomis publikavo savo atliktų tyrimų rezultatus leidinyje „The Lancet“.

Mokslininkai atskleidė, kad „aptikta Klebsiella pneumoniae forma atspindi naują evoliucijos laiptelį, kuriame susikryžmino du skirtingi mikroorganizmai – vienas, atsparus daugeliui žinomų antibiotikų, ir kitas, itin užkrečiamas ir mirtinas“.

„Jeigu nesustabdyti aptiktos bacilos kaip įmanoma greičiau, galima globali epidemija viruso, kuris yra itin atsparus gydymui ir itin stipriai užkrečiamas“, – pasakoja Sh. Chenas.

Mokslininko teigimu, vienoje iš Kinijos ligoninių buvo infekuoti penki pacientai, vyresni nei 53 metų, kurie netrukus numirė. Pas juos visus buvo aptikta mirtinas užkratas, praneša leidinys.

Pasak „Focus“, naujoji bakterija geba užkrėsti ir jaunus bei sveikus žmones.

„Apie bakterijos plitimą už ligoninės ribų kol kas nieko nežinoma, tačiau tai nėra priežastis įkvėpti su palengvėjimu. Nė vienas antibiotikas, kurį naudojame Kinijoje, nesugebėjo susitvarkyti su bakterija“, – rašo publikacijos autorius.

„JAV galimai yra preparatas, kuris, tikėtina, gebėtų susitvarkyti su sukėlėju, tačiau mes jo neturėjome išbandyti“, – pažymėjo tyrimo grupės vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(29)
(7)
(22)

Komentarai (1)