101 gr. uolienų už 21 milijoną dolerių: turbūt pati didžiausia vagystė iš NASA  ()

Tarp 1969 ir 1972 metų vykdant „Apollo“ kosmines misijas Mėnulyje pabuvojo 12 žmonių. Vyras, vardu Thadas Robertsas nebuvo šiame Žemės palydove, tačiau turėjo kontaktą su Mėnuliu, kuris pasibaigė laisvės atėmimo bausme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T. Robertso kelionė į kalėjimą prasidėjo 2001 metais, kai jis buvo priimtas į elitinę NASA būsimų astronautų programą.

Tuomet dar 24-erių vaikinas buvo paskirtas į Johnsono kosmoso centrą Hiustone.

Tai buvo ramus vaikinas, kurio atsisakė jo mormonų tikėjimą išpažįstanti šeima - už tai, jog jis permiegojo su savo mergina jiems dar nesusituokus.

Vėliau jis įstojo į Jutos universitetą ir nusprendė siekti astronauto karjeros.

Vedęs ir finansinių problemų turintis vyras NASA buvo žinomas kaip mėgstantis rizikuoti ir laužyti taisykles – pavyzdžiui, slapta įsliūkinti į kosminio laivo simuliatorių.

Jis buvo apibūdinamas kaip itin sudėtinga asmenybė. Ir ši jo savybė privedė prie vieno didžiausių nusikaltimų NASA istorijoje.

Kartą T. Robertsas NASA mokslininko Everetto Gibsono seife laboratorijoje pastebėjo iš Mėnulio atgabentus akmenis – iš viso NASA priklauso 380 kilogramų Mėnulio uolienų, surinktų „Apollo“ misijų metu. Tiesa, daktaro E. Gibsono seife buvo labai nedidelė šių uolienų dalis.

Pamatęs šias uolienas, T. Robertsas pamanė, kad NASA jie ne itin reikalingi, nors jų reali kolekcinė vertė - didžiulė, tad pasitelkęs du jaunus praktikantus, vėlyvą ir lietingą savaitgalio vakarą T. Robertsas įsmuko į E. Gibsono laboratoriją. Nepajėgęs „nulaužti“ 250 kg sverčiančio seifo kodo, jis išvežė seifą su vežimėliu.

Seifo viduje buvo uolienos iš kiekvienos misijos į Mėnulį, taip pat Marso meteoritas – iš viso 101 gramas uolienų, kurių vertė siekė net 21 milijoną dolerių.

Bet T. Robertsas taip padarė ne norėdamas parduoti šias uolienas, o paprasčiausiai pasirodyti prieš merginą, vardu Tiffany, kuriai jautė didžiulę simpatiją - nepaisant to, jog Jutoje buvo vedęs kitą moterį.

Vis dėlto vaikinas planavo vėliau parduoti uolienas ir iš gautų pinigų gyventi kuklų, bet nerūpestingą gyvenimą, o taip pat finansuoti mokslą.

T. Robertsas šį planą kūrė ne vieną mėnesį ir netgi turėjo potencialų pirkėją – mineralų kolekcionierių iš Belgijos Axelį Emmermanną.

Robertsas siūlė A. Emmermannui uolienas parduoti atsiųsdamas jas paštu, tačiau belgui kilo įtarimų, todėl jis susisiekė su FTB, o šie ir susidomėjo T. Robertsu bei jo planais.

2002 metų liepos 20 dieną, praėjus lygiai 33 metams nuo pirmųjų žmogaus žingsnių ant Mėnulio paviršiaus, T. Robertsas ir jo naujoji mergina Fowler atvyko į Orlandą, kur jie ketino parduoti pavogtas uolienas.

Likus vos valandai iki susitikimo su pirkėju, pora savo viešbučio kambaryje nusprendė atšvęsti nusikaltimą - vaikinas pakišo po antklode keletą mėnulio uolų gabalų ir pora pasimylėjo – vėliau T. Robertsas sakė, kad jis norėjo pasijusti, lyg mylėtųsi Mėnulyje.

Kaip jau tikriausiai numanote, minėti „pirkėjai“ Orlande buvo FTB agentai. T. Robertsas buvo pripažintas kaltu ir jam paskirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

Parengta pagal CBS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()