Elonas Muskas paskelbė gigantiškus planus apie milžinišką raketą: jau 2022 skris į Marsą, pasigamins sau kuro sugrįžimui, o Žemėje tarnaus kaip tolimų skrydžių lėktuvai  (4)

Elono Musko svajonės didelės. Adelaidėje šiandien (09-29) vykstančiame Tarptautiniame astronautikos kongrese Muskas paskelbė SpaceX planus apie didžiulę naują raketą, kuri, jo teigimu, 2022 skris į Marsą ir paskui galbūt teiks greitas keliones apie Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketa, kurią Muskas vadina BFR – pirmoji ir paskutinė raidė reiškia „big“ (didelis) ir „rocket“ (raketa) – yra mažesnė už paskelbtą tame pačiame renginyje pernai, ir gabens 150 tonų, kai ankstesnis dizainas turėjo būti pajėgus nešti 300. Tačiau ji vis viena galingesnė nei bet kuri kita planuojama SpaceX ar NASA raketa.

Muskas sakė planuojantis šia nauja sistema pakeisti visus kitus SpaceX kosminius aparatus – Falcon 9, Falcon 9 Heavy ir Dragon kapsulę.

„Tad visi mūsų ištekliai skiriami BFR, ir tikimės, kad galėsime atlikti tai, naudodami pajamas iš palydovų iškėlimo ir kosminės stoties aptarnavimo,“ sakė jis.

Kai BFR bus parengta, pirmosios jos užduotys bus palydovų iškėlimas ir krovinių bei įgulos gabenimas į TKS, sakė Muskas.

Nuskraidink mane Mėnulin

Tada Muskas pareiškė, kad ji skris į Mėnulį

Viršutinė raketos pakopa bus pakankamai didelė, kad ten tilptų 40 kabinų, kuriose tilps po 5 ar 6 žmones, apsauga nuo Saulės audrų ir pramogų zona. Muskas sakė, kad po pradinės 2022-ųjų metų misijos į Marsą, jis planuoja į Raudonąją planetą 2024-aisiais pasiųsti 4 BFR, iš kurių dvi gabens įgulas. Muskas planuoja, kad jos kas vandenį ir išgaus iš atmosferos anglies dvideginį, iš kurio gamins kurą grįžimo misijoms.

Viena iš sudėtingiausių kosminio skrydžio problemų yra nusileidimas Marse.

Galiausiai, kai SpaceX nusiųs BFR į Marsą, raketos galėtų būti naudojamos kelionėms tarp miestų Žemėje, nugabendamos keleivius iš Niujorko į Šanchajų per 39 minutes.

„Per 6 – 9 mėnesius turėtume pradėti statyti pirmąjį laivą,“ sakė Muskas. „Jaučiuosi gan užtikrintas, kad turėtų pavykti užbaigti erdvėlaivį ir pirmą pakilimą įvykdyti po maždaug 5 metų. 5 metai man atrodo kaip ilgas laikas.“

Tačiau Muskas kartais nustato terminus, kurių pats negali įgyvendinti.

Leah Crane
newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (4)