To nerasite jokioje reklamoje: kaip išmaniosios apyrankės ar laikrodžiai gali pakenkti sveikatai? (Video)  ()

Išmanieji laikrodžiai ir apyrankės yra skirti dėvėti kasdien. Gamintojai turi apie tai gerai pagalvoti rinkdamiesi medžiagas ir priimdami konstrukcinius sprendimus. Visgi, ne taip jau retai pasitaiko, kad žmogaus oda išberiama dėl išmaniosios apyrankės ar laikrodžio. Kodėl taip nutinka? Kaip galima to išvengti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologijos.lt redakcija gavo skaitytojos laišką. Nauja išmanioji apyrankė „Curren R5PRO“ mūsų skaitytojai sukėlė problemą - išbėrė riešą toje vietoje, kurioje oda liečiasi su apyrankės korpusu. Todėl nusprendėme pasidomėti, kaip išmani dėvima elektronika gali sukelti alergines reakcijas ar kitokias odos problemas. Internete paieškojome panašių atvejų bei priežasčių, kurios dažniausiai lemia odos pažeidimus nuo nešiojamos išmaniosios apyrankės ar laikrodžio.

Iš tikrųjų, bėrimai nuo išmaniųjų apyrankių pasitaiko labai retai. Visgi, pasitaiko, o problema yra gana nemaloni. Štai ką pavyko surasti paieškojus informacijos apie šių retų atvejų, kuomet dėvima elektronika palieka bėrimus, priežastis.

Išbėrimas – tai paviršiniai odos pakitimai, kuriuos gali sukelti alergijos, cheminis sudirginimas ar net jūsų pačių prakaitas. Į medicinines priežastis nesigilinsime, tačiau galime pažiūrėti, kaip išmaniųjų įrenginių gamintojai stengiasi išvengti tokio pirkėjams sukeliamo nepatogumo.

Alergijos

Jei jus kamuoja alergija, tikriausiai galite tai nustatyti pagal išbėrimo vietą. Išmaniojo laikrodžio ar apyrankės nugarinėje pusėje yra pora elektrodų, naudojamų pagrindiniams kūno parametrams (tokiems kaip pulsas) matuoti. Kartais ir pati korpuso danga gali būti sukurta naudojant kokią nors medžiagą, kuriai jūs galite būti alergiški. Tokį išbėrimą lengvai atpažinsite dėl lokalaus jo pobūdžio.

Kai kurie išmanieji laikrodžiai turi nerūdijančio plieno nugarėles ar apyrankes. Nemažai žmonių yra alergiški nerūdijančiame pliene esančiam nikeliui – nuo to kenčia beveik kas penktas amerikietis. Alerginė reakcija pasireiškia gana greitai po kontakto, todėl, tikėtina, apie šią savo sveikatos bėdą jau žinote.

Elektrodai, jei tokius prietaisas turi ir jie liečiasi su oda, dažniausiai yra gaminami iš bronzos, žalvario, rečiau – iš vario ar paauksuoto metalo. Varis yra puikus laidininkas, tačiau nėra atsparus vandeniui, todėl nėra dažnai naudojamas. Bronza labai retai sukelia alergines reakcijas, o ir elektrodams naudojamas žalvaris įprastai yra saugus.

Jei elektrodai sukelia alergiją, tai, greičiausiai, dėl juose esančio nikelio. Tuo tarpu auksas alergines reakcijas iššaukia 5-10 % žmonių. Visos šios alergijos yra labai lokalios, todėl nusiėmę apyrankę turėtumėte pamatyti paraudimą būtent ten, kur buvo visa nugarėlė ar elektrodai.

Prieš keletą metų ir garsioji „Fitbit“ turėjo aiškintis dėl savo gaminių sukeliamos alergijos. Buvo atsekta, kad problemas kelia metilo metakrilatas, naudojamas klijuose. Tai - žinomas alergenas, todėl daugelis prietaisų gamintojų jo vengia. Po klientų skundų šios medžiagos nebenaudoja ir „Fitbit“.

Minkštos išmaniųjų prietaisų apyrankės dažniausiai yra gaminamos iš TPU plastiko. Iš TPU pagaminta ir minėta „Curren R5PRO“  apyrankė. Tai – termoplastinis poliuretanas. Tai – palyginti nebrangi medžiaga, su kuria gamintojams labai lengva dirbti, o galutinis produktas yra minkštas, atsparus drėgmei ir purvui, nesibraižantis. TPU plačiai naudojamas automobilių pramonėje, medicininėje įrangoje, avalynės gamyboje ir taip toliau.

TPU plastiko formulė skiriasi priklausomai nuo gamintojo. Įprastas TPU plastikas būtų peršviečiamas, todėl gamintojai naudoja dažus, kitus priedus medžiagos charakteristikoms pakeisti. Todėl yra žmonių, kurie yra alergiški TPU gaminiams, bet tokie atvejai yra itin reti. Jei esate alergiški medžiagai, iš kurios pagaminta jūsų išmanaus prietaiso apyrankė, pastebėsite, kad išbėrimas apjuosia visą riešą. Tačiau daugelį apyrankių galima pakeisti ir taip problemą išspręsti.

Taigi, jei išbėrimas yra toje vietoje, kurią lietė prietaiso nugarėlė, patikrinkite, ar ji nėra pagaminta iš nerūdijančio plieno. Jei beria nuo elektrodų (ar kokio metalinio jutiklio), greičiausiai esate alergiški metalui, iš kurio jie pagaminti (auksui, sidabrui arba, pavyzdžiui, nikeliui bronzoje ir žalvaryje).

O jei išbėrimas apjuosė visą riešą, gali būti, kad jūsų kūnas reaguoja į uretaną (labai reta alergija) arba į gamintojo pridėtas medžiagas. Tačiau alergijos paaiškina ne viską.

Cheminis sudirginimas

Jei anksčiau turėjote apyrankę ar laikrodį, nuo kurio nebėrė, o naujas prietaisas iš karto pradėjo kankinti jūsų odą, gali būti, kad tai – cheminis sudirginimas. Gamybos procesas ant gaminio gali palikti įvairių cheminių medžiagų pėdsakų. Šios medžiagos gali sudirginti jūsų odą. Naują laikrodį ar apyrankę reikėtų kruopščiai nuvalyti drėgna servetėle, dar geriau – dezinfekciniu skysčiu. Tokio pobūdžio cheminis sudirginimas dažnai yra gana stiprus ir pasireiškia jau pirmą dieną.

Kaip nuvalyti išmanųjį laikrodį ar apyrankę

Daugelis geresnių apyrankių ir laikrodžių nebijo vandens, todėl žmonės jų nenusiima plaudami rankas. Jei rankų nenusiplausite labai kruopščiai, tarp apyrankės ir jūsų odos gali likti muilo pėdsakų, kurie džiovins jūsų odą ir ją gali sudirginti. Toks sudirginimas yra labai menkas ir greitai pranyksta.

Galiausiai, nereikėtų pamiršti, kad dėvimus prietaisus reikia nuolat valyti. Per dieną jūs paliečiate daugybę daiktų, keičiate drabužius, naudojatės viešuoju transportu, valgote. Nešvarumai gali kauptis ant prakaitu padengtos apyrankės. Toks sudirginimas gali ryškėti net kelias savaites. Tačiau jautrią odą gali paveikti ir pats prakaitas.

Prakaitas

Gamintojai didžiuojasi, kad jų apyrankės yra atsparios prakaitui ir vandeniui. Tai, žinoma, gerai, tačiau jei apyrankę užsiveršite per tampriai, ji užspaus prakaito liaukas ir taip sudirgins odą. Plastikas nėra kvėpuojanti medžiaga, todėl po visos dienos nešiojimo jūsų pačių prakaitas gali pradėti dirginti odą.

Tačiau to labai lengva išvengti – tiesiog neužsisekite apyrankės per daug tampriai, palikite ją šiek tiek laisvą. Taip oda kvėpuos, laisvai prakaituos ir džius kaip jai ir reikia.

Apibendrinimas ir kaip išmanieji prietaisai odos nedirgina

Taigi, išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai odą gali sudirginti trimis būdais: alergija (TPU plastikui ar jame esančiais chemikalais, nerūdijančiam plienui ar kitiems metalams), chemine tarša arba neleisdami odai kvėpuoti. Bet galimos ir kelios priežastys vienu metu. 

Kartais žmones gąsdina net ir tie elektrodai įrenginio nugarėlėje – ar bėdos nepridarys kokios nors skleidžiamos bangos ar elektros srovė? Ne, nepridarys. Išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai neskleidžia sveikatai pavojingų bangų. Kalbant apie bangas, šie prietaisai skleidžia tik „Bluetooth“ signalą, kuris yra įprastas bendravimo su telefonu būdas ir odos sudirginti kaip nors tikrai negali. „Bluetooth“ yra ryšio standartas, naudojamas labai plačiai. Tokio tipo radio bangos yra labai paplitusios, galima sakyti, jog jos nuolatos yra visur aplink žmones, tad jei jos keltų kokių nors odos problemų, daugelis žmonių skųstųsi nuolatiniais išbėrimais.

Negali ir elektrodų kartais skleidžiama nejaučiama elektros srovė, naudojama matuojant kai kuriuos kūno parametrus (pavyzdžiui, deguonies kiekiui kraujyje). Net jei tie elektrodai iš tiesų yra skirti įrenginio įkrovimui - jokia elektros srovė odos problemų toje vietoje sukelti negali. Taigi, jei nuo kokio nors įrenginio atsirado išbėrimas, reikėtų žiūrėti į medžiagas ir nešvarumus, o ne bangas ar nejaučiamą elektros krūvį.

Nuo panašių problemų nukentėję žmonės internete pataria - visų pirma pasistenkite nedėvėti apyrankės maudydamiesi duše, kasdien bent kelioms valanoms ją nusiimkite, ir, aišku, nepamirškite nuvalyti. Taip pat įsitikinkite, kad apyrankė nėra užsegta per daug tampriai. Jei bėrimas nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti, kam esate alergiški.

Jei turite klausimų apie technologijas, siųskite juos mums elektroniniu paštu info@technologijos.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()