Jaunime, įsiklausyk - kodėl jauni žmonės kur kas dažniau serga peršalimo ligomis?  (2)

Šeimos gydytojai ir vaistininkai vieningai sako, kad daugeliui vertėtų peršalimo ligų sezono metu imti pavyzdį iš senjorų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aktyvūs pagyvenę žmonės sportui, sveikai mitybai ir imuniteto stiprinimui skiria itin daug dėmesio, vartoja patikrintus gydymosi receptus ir tai jiems leidžia išvengti peršalimo.

Jaunesni peršalimo ligomis serga dažniau

Vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad vaistinėje vaistus nuo peršalimo dažniau įsigyja jaunesni klientai.

„Vaistinėje jauni žmonės vaistus nuo peršalimo perka gal net dvigubai dažniau nei senjorai. Manau, kad pagyvenę žmonės labiau domisi, kaip išvengti peršalimo ligų. Jie iš anksto perka vitaminus, maisto papildus, valgo medų, česnaką, būna gryname ore, eina pasivaikščioti. Jei leidžia galimybės, lankosi baseinuose ir pirtyse – šie būdai taip pat labai prisideda prie imuniteto stiprinimo“, – teigia „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Pasak sveikatos specialistės, jauniems žmonėms derėtų pasimokyti klausyti savo organizmo ir nenumoti ranka, jeigu prasideda sloga ar ima krėsti šaltis.

„Šiuolaikiniai žmonės dažniausiai nekreipia ypatingo dėmesio į savo sveikatą. Apsirengia tai per šiltai, tai per plonai. Jie yra labai užsiėmę ir neturi laiko nei sportui, nei pasivaikščiojimams. Taip pat jie dirba kolektyvuose, kuriuose peršalimo ligos ar gripas plinta itin greitai“, – nerimauja vaistininkė.

Aktyvumas stiprina imunitetą

Su pagyvenusiai žmonėmis dirbanti vilnos vėlimo dėstytoja Kristina Račkauskaitė-Lianzbergienė teigia, pastebinti, kad jos užsiėmimus lankančių senjorų peršalimas nepuola.

„Žinoma, pasitaiko tokių, kurie suserga, bet tai yra normalu. Šiaip visi jie yra labai aktyvūs, žingeidūs, kiti net pasibaigus užsiėmimams namuose užsiima rankdarbiais. Esu įsitikinusi, kad aktyvi veikla jiems ir neleidžia sirgti“, - pasakoja moteris.

os teigimu, aktyvumas stiprina jų imunitetą. „Viena pagyvenusi moteris, kuri lankosi mūsų užsiėmimuose, per dieną nueina apie 10 kilometrų, kiti yra atsidavę šokiams. Klausantis jų pasakojimų, susidaro įspūdis, kad jie turi daugiau veiklos už mane. Tik ir girdžiu prieš užsiėmimus juos kalbant, kaip jie dirba sode, garaže ar tvarkosi namuose“, –kalba projekte „Susitikime, mieli senjorai“ vilnos vėlimo pamokas vedanti dėstytoja.

Pasak K. Račkauskaitės-Lianzbergienės, gerą savijautą užtikrina ir bendravimas. „Besikalbėdami išgeriame ne vieną puodelį arbatos, pasidaliname patarimais ir liaudiškais receptais, kaip išgyti kai kurias ligas, tarp jų ir peršalimą. Pavyzdžiui, mano šių metų atradimas, kuriuo pasidalinau ir su senjorais – juodasis ridikas su medumi. Šis derinys numalšina kosulį, stiprina imunitetą ir yra prieinamas visiems“, – aiškina pašnekovė.

Nori išvengti komplikacijų

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė antrina vaistininkei ir su senjorais dirbančiai vilnos vėlimo dėstytojai bei priduria, kad peršalimo sezonu pas ją atėję senyvo amžiaus pacientai skundžiasi visai ne peršalimo ligomis.

„Šiuo laikotarpiu jie dažniau gydosi hipertenziją ir kitas širdies ligas, kurios tokio amžiaus žmonėms yra būdingos. Peršalimo ligos senjorų tarpe, ypatingai aktyvių, yra retesnės“, – patikina Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja.

Medikė pabrėžia, kad senjorai stengiasi stiprinti imuninę sistemą, norėdami išvengti komplikacijų. „Jei jie suserga virusinėmis ligomis, tai jomis perserga kur kas sunkiau nei jaunesni žmonės. Pagyvenusiems žmonėms paprastas peršalimas komplikuojasi ir pereina į pneumoniją, sinusitą ir bronchitą“, – sako gydytoja.

Anot šeimos gydytojos, senyvo amžiaus žmonės aktyviai skiepijasi ir nuo gripo. „Pastebėjome, kad pastaraisiais metais besiskiepijančių pagyvenusių žmonių skaičius išaugo, nes jie supranta, kad skiepai yra apsauga ir jie taip pat padeda išvengti komplikacijų“, – teigia D. Makaravičienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(3)
(6)
(-3)

Komentarai (2)