Jei tai papasakosite 10 žmonių, išgelbėsite bent vieną gyvybę - svarbi sveikatos pamoka, kurią geriau išmokti iš anksto  (2)

Lietuvoje, kaip ir visame Vakarų pasaulyje, sergamumas širdies ir krauajgyslių ligomis tik didėja. Kraujotakos sistemos ligos kasmet nusineša milijonus gyvybių ir viršija nelaimingų atsitikimų ir vėžio sukeltų mirčių skaičių kartu sudėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baisiausia tai, kad anksčiau išskirtinai vyresnio amžiaus asmenų ligomis laikytos sveikatos problemos parklupdo vis jaunesnius, o kitiems taip ir nepavyksta išsigelbėti. Teisinga ligos prevencija bei greita reakcija ištikus miokardo infarktui yra patys veiksmingiausi būdai išgelbėti asmens gyvybę.

Tokiose situacijose delsti nėra kada, todėl svarbu ne tik mokėti suteikti pagalbą kitam, bet ir žinoti, kaip išsigelbėti, jei aplinkui nėra padėti galinčio asmens.

Pasaulio kardiologai teigia, kad pasidalijus šia informacija su bent 10 žmonių, kiekvienas išgelbėtume maždaug vieną gyvybę. Taigi informacijos sklaida yra būtina.

Pirmasis širdies smūgio simptomas yra staigi aritmija. Jeigu pajautėte, kad staiga širdis ėmė plakti neįprastu ritmu ir apėmė silpnumo jausmas, nuo tos akimirkos sau padėti turite apie 10 sekundžių.

Tokią akimirką privaloma pradėti kosėti. Tai reikia daryti kuo daugiau ir kuo stipriau, tarsi giliai iš krūtinės norėtumėte pašalinti įstrigusį svetimkūnį. Kiekvieną sykį prieš sukosėdami giliai įkvėpkite. Vidutiniškai kosulys turi pasikartoti maždaug kas 2 sekundes ir tęstis be pertraukų.

Tokiu būdu yra priverstinai suspaudžiama širdis ir verčia kraują cirkuliuoti. Kviesdamiesi greitąją medicinos pagalbą stenkitės nedaryti pernelyg ilgų pauzių – greitai paaiškinkite, kad ištiko širdies priepuolis ir jums reikalinga pagalba, ir toliau kosėkite.

Tai darykite, kol atvyks medikai arba pajusite, kad širdies ritmas grįžo į normalų. Tai leis išlošti laiko ir padės sulaukti gydytojų.

Būtinai tai papasakokite kuo didesniam pažįstamų ratui – sparčiai didėjant sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis jūs galite išgelbėti gyvybę!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(80)
(1)
(79)

Komentarai (2)