Japoniją pasiekė net keli Šiaurės Korėjos laivai su žmonių kūnais: tai ne bandymai pabėgti, tad kas tuomet darosi šioje uždaroje šalyje?  (1)

Netoli vakarinės Japonijos pakrantės praeitą savaitę buvo pastebėtas medinis laivelis. Prisiartinus tapo aišku, kad jis atkeliavo iš Šiaurės Korėjos. Visgi, priešingai nei būtų galima pamanyti, jame buvo ne bėgti bandantys žmonės, o prieš kelioliką dienų mirę žvejai. Tai ne pirmas toks nutikimas - kaip į Japoniją patenka jos grėsmingo kaimyno žvejai? Ar jie bando pabėgti iš šalies?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šįkart laive aptikti 8 žvejų palaikai. Jie buvo gerokai apirę dėl drėgmės ir atšiauraus jūros oro. Iš karto atsirado komentuojančių, jog nedidelio laivo įgula tikriausiai bandė pabėgti į laisvę, tačiau nei Japonija, nei Šiaurės Korėja tokia versija netikėtų. 2015 metais į Japoniją pateko net keli tokie Šiaurės Korėjos žvejybiniai laivai su žmonių kūnais. Tai kas vyksta?

Ogi tai, ką mes jau seniai žinome - Šiaurės Korėjoje trūksta maisto.  Kim Jong-unas skatina žvejybą, į ją įtraukdamas net kariuomenę. Žvejai turi vykti toliau nuo krantų, į audringesnę jūrą, kur dažnai nesusitvarko su savo senais ir absoliučiai jokių šiuolaikinių standartų neatitinkančiais laivais. Neilgai trukus žvejai pasiklysta ir miršta, negalėdami sugrįžti į krantą. Po kelių ar keliolikos dienų jūrą šiuos laivus išmeta į krantą. Mes girdimi apie tuos atvejus, kuomet vaiduokliški laivai patenka į Japonijos rankas, tačiau sunku tikėtis, kad taip nenutinka gerokai dažniau.

Labai dažnai svarstoma, kad galbūt šie žmonės bandė perplaukti į Japoniją, tačiau žuvo pakeliui. Pchenjanas tai kategoriškai neigia, viską versdamas navigacijos klaidoms. Ir, panašu, šiuo klausimu režimas nelysta. Šių metų pradžioje iš skęstančio tanklaivio buvo išgelbėti 26 Šiaurės Korėjos jūreiviai. Juos iš japonų vėliau paėmė atplaukęs Šiaurės Korėjos laivas, nei vienas iš išgelbėtų žmonių neišreiškė noro bėgti iš šalies. Šio mėnesio pradžioje buvo išgelbėti keli pasiklydę žvejai - jie taip pat jau sugrįžo į Šiaurės Korėją.

Tai, aišku, nereiškia, kad šie žmonės dega noru gyventi nepriteklių kamuojamoje Šiaurės Korėjoje. Pabėgimas, net jei būtų sėkmingas, gali blogai baigtis šių žmonių artimiesiems. Tai tik parodo, kad patekimas į Japoniją nėra tikslas, o tik atsitiktinumas.

Šiaurės Korėja turi rimtų problemų su maistu. Kiekviena sausra atneša vis didesnių problemų. Daržovės dažnai yra tręšiamos žmonių išmatomis, o kariai yra raginami vogti kukurūzus tiesiai iš laukų. Žvejai, stengdamiesi sudurti galą su galu ir išpildyti kvotas, savo nepritaikytais laivais plaukia tolyn į jūrą, kur žūva susidūrę su atšiauriomis sąlygomis. Sunku patikėti, kad šios problemos nekelia nepasitikėjimo režimu, tačiau visiška informacijos kontrolė ir ilgus dešimtmečius besitęsiantis politiškai motyvuotas ugdymas užtikrina visišką Kim Jong-uno kontrolę šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (1)