Tai, ką farmacija nutyli, tačiau yla lenda iš maišo: vyrai ir moterys negali gerti tų pačių vaistų vienodomis dozėmis  ()

Visi vaistai suaugusiems žmonėms – ir vyrams, ir moterims – skiriami vienodai. Gydytojai neatsižvelgia į tai, kad ne visi į juos reaguoja taip pat. Vaistų dozės turėtų skirtis priklausomai nuo lyties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyro ir moters organizmai sudaryti skirtingai ir funkcionuoja nevienodai, todėl medikamentus kiekvienas perdirba savaip. Skirtumai priklauso nuo kūno svorio, dydžio, raumenų masės, riebalų ir skysčių santykio kūne.

Kontraceptinė tabletė vyrui turės kitą poveikį

Vyro ir moters medžiagų apykaita vyksta skirtingai. Reikėtų atsižvelgti ir į hormonų sistemos įtaką. Vyrų organizme svarbiausią vaidmenį vaidina testosteronas, o moterų – estrogenas.

Vis dėlto farmacijos įmonės daugumą medikamentų testuoja pasitelkdami savanorius vyrus. Didžioji dalis vaistų praeito amžiaus pabaigoje buvo leisti naudoti moterims apskritai be jokių tyrimų. Ir šiandien jie parduodami vaistinėse kaip įprasti.

Deja, moterys neretai patiria tokį šalutinį poveikį, kuris nebuvo pastebėtas atliekant tyrimus su vyrais. Pavyzdžiui, tik moterims ima neramiai plakti širdis pavartojus vaistų nuo šienligės. Arba jos gali iškart netekti sąmonės nuo kraujo spaudimą mažinančių vaistų, kurie gerai veikia vyrus.

Net senas geras aspirinas moteris veikia kitaip – jis neskystina joms kraujo taip, kaip vyrams.

Tyrimuose dalyvauja vyrai

Kodėl iki šiol farmacijos rinkoje nepasirodė jokių moterims pritaikytų preparatų, galima paaiškinti. Viena vertus, vaistų testai su moterimis būna brangesni ir sudėtingesni, nes reikėtų atsižvelgti į laiką prieš ir po mėnesinių, prieš ir po menopauzės.

Nuo 1961–1962 metais Vokietijoje vykusio „Contergan“ skandalo farmacijos įmonės bijo atlikti tyrimus su moterimis, kad dėl galimo neatpažinto nėštumo nepakenktų būsimai motinai ir jos vaisiui ir nenukentėtų pačios. Todėl visi farmacijos koncernai stengiasi, kad vaistų tyrimuose dominuotų vyrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()