Daugiau jokių sudužusių telefonų ekranų? Atsitiktinai išrastas pasitaisantis stiklas  ()

Tokijo universiteto studentas netyčia sukūrė naujo tipo pasitaisantį polimerinį stiklą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš mažo tankio polimero, vadinamo polietertiourėja, padarytas stiklas gali užsigydyti lūžius suspaudžiamas rankomis – medžiagos kaitinti ir lydyti nereikia.

Science publikuotas profesoriaus Takuzo Aida iš Tokijo universiteto vadovautas tyrimas aprašo pagyjantį stiklą, kuris gali būti naudojamas telefonų ekranams ir kitiems dužiems daiktams, kas yra svarbu tvarioms bendruomenėms.

Nors savaime pasitaisanti guma ir plastikai nėra naujiena, tyrėjai teigia, kad naujoji medžiaga yra pirmoji tokio tipo kieta substancija, galinti pasitaisyti kambario temperatūroje.

„Didelis mechaninis atsparumas ir gebėjimas pasitaisyti paprastai būna nesuderinami dalykai,“ rašoma straipsnyje, nes nors kietų, bet pataisomų medžiagų yra sukurta, „jas dažniausiai reikia kaitinti iki maždaug 120°C ar dar labiau, kad persiorganizuotų suskilusios dalies struktūra.“

Naujasis polimerinis stiklas yra „labai mechaniškai tvirtas, tačiau gali būti pataisomas, suspaudus suskilusius paviršius“.

Polietertiourėjos stiklo savybes atsitiktinai atrado vidurinės mokyklos mokinys Yu Yanagisawa, ruošęs medžiagą kaip klijus. Yanagisawa atrado, kad perpjauto polimero kraštus pusę minutės palaikius suspaudus rankomis 21°C. temperatūroje, jie sulimpa.

Tolesni eksperimentai parodė, kad sugijusi medžiaga pradinį stiprumą atgaudavo po poros valandų.

Yanagisawa sakė NHK, kad iš pradžių nepatikėjo rezultatais ir pakartojo eksperimentus keletą kartų. Jis sakė: „tikiuosi, kad pasitaisantis stiklas taps nauja aplinkai draugiška medžiaga, kurios nereikės išmesti jai sudužus.“

Tai nėra pirmas kartas, kai polimeru buvo bandoma pakeisti išmaniųjų telefonų stiklus. Kalifornijos universiteto tyrėjai pasiūlė naudoti polimerą, galintį išsitempti iki 50 kartų ir užtaisyti įtrūkimus per 24 valandas.

Išmaniųjų telefonų gamintojai savo įrenginiuose jau naudoja pasitaisančias medžiagas. 2015 metais pristatyto LG G Flex 2 nugarėlės paviršiaus nedideli įbrėžimai išsitaisydavo , tačiau didesni pažeidimai likdavo.

Taisymo kompanijos iMend 2015 m. atlikto tyrimo duomenimis, daugiau nei 21% JK išmaniųjų telefonų naudotojų išmaniųjų telefonų naudotojų telefonų stiklai buvo įtrūkę, o sudužę ekranai yra viena iš didžiausių problemų kartu su prastu baterijų veikimu.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()