Pacientus tai gerokai šokiruoja: po chemoterapijos prasideda labai keisti dalykai su plaukais ir net gydytojai neturi tikslaus paaiškinimo, kad vyksta  ()

Sergantieji vėžiu mums dažnai asocijuojasi su plika galva. Taip yra dėl to, kad dėl naudojamos chemoterapijos nuslenka žmogaus plaukai. Tačiau dar įdomiau tai, kad dėl chemoterapijos plaukai atauga kitokie. Kokie?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasitaiko atvejų, kai po chemotarapijos vietoje tiesių šviesių plaukų atauga tamsūs ir garbanoti plaukai – arba atvirkščiai. Toks reiškinys yra vadinamas „chemo garbanomis“.

Anot daktaro Jyoti Patelio, beveik visi jo pacientai susiduria su šiuo reiškiniu, o dažniausiai pasitaikantis atvejis – garbanotis pradėję plaukai, su kuriais tampa itin sunku susitvarkyti. Chemoterapija itin efektyviai naikina sparčiai besidauginančias ląsteles, tačiau naikinant nėra skiriamos vėžinės ląstelės nuo kitų – pavyzdžiui, plaukų folikulų.

Būtent dėl šios priežasties dauguma vėžiu sergančių pacientų netenka plaukų. Gydytojai tokių pokyčių tiksliai paaaiškinti negali. Manoma, kad chemoterapija paprasčiausiai išveda iš rikiuotės visą organizmo sistemą. Giliai folikule įsišaknijęs plaukas ilgokai užtrunka, kol atauga, o lėtai atauginėdamas pradeda banguotis.

J.Patelis savo pacientams sako, kad po chemoterapijos ataugę plaukai atrodo tarsi svetimi – ir jie pilnai atsistato tik po maždaug 6-9 mėnesių, o kartais ir dar ilgiau. „Chemo garbanos“ pasitaiko tiek moterims, tiek vyrams. Kai kuriuos pacientus tai net šokiruoja.

Dažnai pasikeitusi plaukų struktūra tarsi primena ligą ir simbolizuoja, kad žmogus jau nebebus toks, koks buvo prieš tai. Bet vis dėlto tai – tik šalutinis efektas, kurio pernelyg sureikšminti neverta.

Parengta pagal NBC News.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()