Jei po darbo dienos esate stipriai pervargę, kažką darote ne taip: 10 įdomių ir praktiškų patarimų iš mokslininkų, fizioterapeutų ir oftalmologų  (1)

Kaip jaučiatės vakarais? Ką veikiate po darbo? Susitinkate su draugais, einate pasportuoti? Ar skundžiatės nuovargiu? Jeigu visas jėgas atiduodate darbui, tai tikrai kažką darote negerai. Verta pamąstyti, kaip išsaugoti energiją per visą dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai dėl pervargimo būname kalti patys: mes per daug ignoruojame savo asmeninius poreikius.

1. Darykite tai, ką mėgstate

Pradėkime nuo akivaizdžių dalykų. Niekada nesijausime gerai darbo dienos pabaigoje, jei visą dieną užsiimsime tuo, ko nekenčiame.

Remiantis kanadiečių mokslininkų iš Albertos universiteto tyrimais, kad jaustumėmės geriau darbe ir mažiau pavargtume, reikia aiškiai suvokti savo triūso tikslą. Kiekvieną dieną pasistenkite susimąstyti, kam jūsų darbas gali atnešti naudos. Kiekviename darbe gali būti rezultatas, kuris kam nors reikalingas. Po to pagalvokite, ką jums asmeniškai duoda jūsų darbas, kokius jūsų poreikius patenkina.

Ir pagaliau stenkitės kasdien užfiksuoti tai, kas gero darbe įvyko per dieną. Kuo dažniau atliksite šį paprastą trijų dalių pratimą, tuo laimingesni ir energingesni jausitės darbe, tuo mažiau šansų liks vakariniam nuovargiui.

2. Atverkite langus

Pirma, vėdindami patalpas mes jas atvėsiname. Kur kas labiau pavargsime darbe, jei oro temperatūra bus 28 laipsniai šilumos. Antra, atvėrę langus mes sumažiname anglies dvideginio koncentraciją ore. Klimato kontrolės ekspertas Richardas Barry tvirtina, kad didelė anglies dvideginio koncentracija kalta dėl per didelio nuovargio darbe. Naudinga patalpose, kuriose dirbate, auginti kambarinius augalus – jie išvalo orą ir džiugina akį.

3. Sėdėkite tiesiai

Jeigu visą dieną sėdite susikūprinę, raumenys įsitempia – dar viena nuovargio priežastis. Fizioterapeutė Sammy Margo rekomenduoja sėdėti taip, tarytum kas bandytų ištraukti jus aukštyn iš kėdės. Tai padės išsaugoti gerą nuotaiką.

4. Vykdykite atliktų ir nebaigtų darbų apskaitą

Nebaigti darbai atima mūsų energiją. Mintys apie juos persekios ir namie, neleisdamos pailsėti. Baigiantis darbo dienai reikėtų surasti laiko peržvelgti darbų sąrašą ir sudaryti naują kitos dienos grafiką. Tai suteiks šansą išeiti namo su pasitenkinimo jausmu.

5. Atkreipkite dėmesį į kompiuterio ekraną

Jeigu jūsų akys per daug pavargsta į dienos pabaigą, gali būti blogai nustatytas kompiuterio ekranas. Oftalmologai rekomenduoja pasirinkti akims patogų šriftą (ne mažesnį kaip 12). Svarbu, kad monitorius būtų už 33–59 cm nuo veido ir maždaug akių lygyje. Nepamirškite nuvalyti dulkių nuo ekrano. Jos gali darkyti vaizdą ir padidinti krūvį akims.

6. Naudokite mėlyną šviesą

Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, kad, pakeitus paprastas lemputes į melsvos šviesos lempas, žmonės jaustųsi energingesni.

7. Gerkite saldymedžio arbatą

Mūsų antinksčiai gamina stimuliuojančius hormonus, kurie padeda neužmigti per dieną. Jie stipriausiai veikia dienos pradžioje ir nusilpsta vakare. Jų trūkumas gali sukelti mieguistumą ir dienos viduryje. Tokiais atvejais dietologas Ali Godboldas rekomenduoja gerti saldymedžio arbatą, kuri stimuliuoja antinksčius ir suteikia žvalumo.

8. Išgerkite vandens po kiekvieno telefoninio skambučio

Jeigu jūsų darbas susijęs su dažnais telefoniniais pokalbiais, nuovargio priežastis gali būti dehidratacija. JAV mokslininkai, tyrinėjantys streso priežastis, nustatė, kad dažnai kalbantis telefonu išdžiūsta burnos ertmės gleivinė. Kuo didesnė organizmo dehidratacija, tuo labiau sutirštėja kraujas ir tuo prasčiau pernešama deguonis. Įpraskite išgerti kelis gurkšnius vandens po kiekvieno telefoninio pokalbio. Tai padės išsaugoti balso stygas ir gerą savijautą.

9. Kontroliuokite savo taliją

Mokslininkai iš Taivano nacionalinio darbo higienos universiteto nustatė, kad moterys, kurių liemens apimtis viršijo 80 cm, pavargdavo greičiau už savo koleges.

Gydytoja Marilyn Glenville mano, kad didesnis streso hormonų kortizolio ir adrenalino kiekis organizme skatina kauptis riebalų atsargas pilvo srityje. Jei išmoksite kovoti su stresu, sugebėsite išsaugoti energiją visą dieną.

10. Tinkama mityba

Jeigu jūsų energijos atsargos sumažėja prieš pietų pertrauką ir pajuntate potraukį saldumynams, galimas dalykas, kad jūs neteisingai maitinatės. Dietologas Nigelis Denbis sako, kad paprastųjų angliavandenių gausus maistas, pavyzdžiui, sumuštinis su balta duona, nulemia greitą energijos išeikvojimą. Jis pataria sumažinti paprastųjų angliavandenių kiekį ir pakeisti juos sudėtingaisiais, pavyzdžiui, sveikais grūdais, sėlenomis, vaisiais, daržovėmis. Žmonės, kurių mityba subalansuota, būna maždaug 10 kartų energingesni už tuos, kurie nesimaitina sveikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(14)
(6)
(8)

Komentarai (1)