Nuo šiol dangus dar labiau „kultūringas“: 86 nauji vardai, pagelbėjo ir senovės kinų raštai, ir Australijos aborigenai, ir majai  ()

Ryškiausios žvaigždės turi nuo senų laikų žinomus vardus, dažniausiai ateinančius iš senovės Graikijos ir Mesopotamijos civilizacijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visos žvaigždės taip pat turi įvairias klasifikacijas kataloguose, susidedančias iš raidžių ir skaičių sekų, kurios turi techninę prasmę, bet yra sunkiai įsimenamos.

Taigi Tarptautinė astronomų sąjunga kartkartėmis įvairioms žvaigždėms priskiria oficialius „kultūrinius“ pavadinimus, atsižvelgdama į istorinę vartoseną, įvairių pasaulio kultūrų naudojamus žodžius ir panašiai.

Gruodžio pradžioje paskelbtas naujas toks sąrašas, kuriame yra 86 nauji žvaigždžių vardai. 11 vardų paimta iš senovės kinų raštų, keturi atitinka Australijos aborigenų naudojamus tų žvaigždžių pavadinimus, taip pat yra Pietų Afrikos, majų ir kelių kitų civilizacijų pavadinimai.

Jau egzistuojantys žvaigždžių pavadinimai keičiami nebuvo; naujosios žvaigždės anksčiau buvo žinomos tik katalogų numeriais arba graikiškomis raidėmis.

Senosios jų identifikacijos taip pat išlieka – naujieji pavadinimai reikalingi tik tam, kad būtų paprasčiau atsiminti žvaigždes ir apie jas susikalbėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()