Išskirtinis reginys tik kartą per šimtą metų: šį mėnesį danguje bus toks Mėnulio vaizdas, kokio pasaulis neregėjo nuo pat 1866 metų  (1)

Jeigu sutinkant Naujuosius metus jums į akį krito didelis kaip blynas Mėnulis, tai laikykitės – mėnesio gale išvysite šį tą kur kas įspūdingesnio: vaizdą, kurio nematėme nuo 1866 metų kovo, rašo sciencealert.com


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 31 d. apie vidurnaktį Mėnulis bus ne tik „Super“ – jis bus ir mėlynasis, ir kruvinasis. Mėlynuoju Mėnuliu pilnatis yra vadinama dėl to, kad tai bus antra pilnatis tą patį mėnesį – taip nutinka tik kartą per dvejus su puse metų.

Ir, lyg būtų maža, kad supermėnulis sutaptų su mėlynuoju Mėnuliu, tuo pačiu metu įvyks ir visiškas Mėnulio užtemimas.

Žemei atsidūrus tarp Saulės ir Mėnulio, Saulės šviesa turės kirsti Žemės atmosferą, dėl ko spinduliai lūš ir išsibarstys. Spalvos nuo žalios iki violetinės išsibarsto stipriau nei raudona, todėl Mėnulis užtemimo metu atrodys raudonas – kruvinasis Mėnulis.

Nakties dangaus stebėtojams tai bus iš karto trys įdomūs įvykiai viename.

Tiesa, geriausia vieta šio užtemimo stebėjimui bus Azija, Indonezija, Naujoji Zelandija bei Australija. Lietuvoje bus matomas tik dalinis užtemimas.

Paskutinis kartas, kai vienu metu įvyko visi trys tokie astronominiai reiškiniai, buvo prieš 150 metų. Anot Mėnulio užtemimų kanono, paskutinis kartas, kai žmonės matė mėlynojo Mėnulio užtemimą, buvo 1866 m. kovo 31 dieną.

Žemiau esančioje iliustracijoje matoma, kaip kurioje pasaulio vietoje bus matomas užtemimas.

Lietuvoje dalinis užtemimas bus matomas sausio 31 d., apie 17 val., apie 17:11 dalinis užtemimas baigsis ir Mėnulį temdys tik Žemės pusšešėlis (penumbra), toks pritemimas bus matomas iki 18:08. Teorinį šio užtemimo vaizdą galite pamatyti šioje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (1)