Moterys - silpnoji lytis? Tik ne biologiškai - mokslininkai jums konkrečiai įrodys, kad yra atvirkščiai  (1)

Viena lytis vadinama dailiąja, o kita - stipriąja. Visgi, moterys taip pat nėra silpnos. Iš tikrųjų, mokslininkai dabar sako, kad jos kai kuriais atvejais yra išmatuojamai stipresnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Danijos universiteto mokslininkai ištyrė istorinius moterų ir vyrų, nukentėjusių nuo bado ar epidemijų ar parduotų į vergiją mirtingumo duomenimis. Beveik visais atvejais jie aptiko, kad moterys nepriteklių laikotarpiais gyveno keliais metais ilgiau už į tą pačią bėdą pakliuvusius vyrus, net kuomet buvo atsidūrę tokiose pačiose sudėtingose sąlygose.

Eleanor Roosevelt sykį juokais pareiškė, kad moteris – kaip arbatos pakelis: negali pasakyti, kokia ji stipri, kol neįmerksi į verdantį vandenį, rašoma „The Telegraph“ straipsnyje. Buvusiai JAV pirmajai poniai tikriausiai patiktų naujausias tyrimas, parodantis, kad moterys visiškai nėra silpnoji lytis ir yra geriau pritaikytos gyvybiškai pavojingos krizės išgyvenimui.

Pasak tyrėjų, šis rezultatas leidžia teigti, kad moterys biologiškai yra „tvirtesnės“, už vyrus. Tai galima paaiškinti lyčių hormonų skirtumais. Estrogenas yra žinomas savo antiseptiniu poveikiu, o taip pat jis saugo kraujotakos sistemą, tuo metu testosteronas – kaip tik daugelio mirtinų ligų rizikos faktorius. Maža to, vyriškasis lytinis hormonas gali pažeisti ir imuninę sistemą.

Mokslininkai, tiriantys evoliuciją, mano, kad imuninė moterų sistema gali būti tvirtesnė, nes joms būtina išgyventi ne mažiau devynių mėnesių, kad pagimdytų vaiką, o vyrų indėlis į reprodukciją yra labai jau trumpalaikis. Maža to, vyrai turi tik vieną X chromosomą, o ne dvi, kaip moterys, ir jos nėra kaip dubliuoti, jeigu ji neteisingai funkcionuoja.

Kultūriniai ir socialiniai skirtumai tarp vyrų ir moterų taip pat gali padėti aiškinti šį skirtumą. Pavyzdžiui, vyrai dažniau rizikuoja, daugiau rūko ir geria alkoholio, rečiau laikosi mitybos rekomendacijų, ir tai sukelia padidintą kraujotakos ir širdies ligų, kepenų cirozės ar plaučių vėžio riziką bei galimą žūtį nelaimingų įvykių metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(19)
(14)
(5)

Komentarai (1)