Kokios spalvos yra veidrodžiai? Paprastas klausimas, bet teisingą atsakymą žino tik mažuma  (5)

Kokios spalvos yra veidrodis? Galite pamanyti, kad tai yra kvailas klausimas. Arba – kad šis klausimas yra vienas iš tų gilių, priverčiančių giliai mąstyti klausimų, į kurį atsakymą gali rasti tik budistas vienuolis, praleidęs metus laiko kalno viršūnėje vienumoje. Vis dėlto, atsakymas yra gana paprastas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-02-05 Kokios spalvos yra veidrodžiai? Paprastas klausimas, bet teisingą atsakymą žino tik mažuma  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veidrodis turi lengvą šviesiai žalsvą atspalvį.

Bent jau tokia yra daugumos veidrodžių, su kuriais susiduriate kasdien, spalva. Dauguma namų buityje naudojamų veidrodžių yra pagaminti iš sodos kalkių silicio stiklo substrato bei sidabro rėmo. Dėl šios kombinacijos veidrodžiai turi žalsvą atspalvį – nors to ir nepasakytumėte, žiūrėdami į savo atvaizdą veidrodyje.

Šį atspalvį galima pastebėti, kai pastatome du veidrodžius vienas priešais kitą. Tokiu būdu sukuriamas beribis atspindžių skaičius, žinomas kaip „veidrodžių tunelis“. 2004 metais išspausdintame darbe mokslininkai Raymond L. Lee jaunesnysis ir Javier Hernandez-Andres rašė, kad apsilankė Mokslo muziejuje Grenadoje (Ispanija) tam, kad išmatuotų, kiek atspindžių tokiu būdu sukuriama. Jie išsiaiškino, kad veidrodžiai geriausiai atspindėjo atvaizdus šviesos bangų ilgiui esant tarp 495 ir 570 nanometrų – o būtent šiame diapazone žmonės mato žalią spalvą.

Šviesai šokinėjant nuo vieno veidrodžio prie kito, atspindėjimo savybės laipsniškai mažėja. Jei kas nors žiūri į savo atspindį „veidrodžių tunelyje“, šviesos bangos jau buvo atspindėtos keletą kartų prieš pasiekdamos akis – dėl ko žalia spalva tampa pastebimesnė.

Žinoma, dauguma atsakytų, kad veidrodžio spalva yra balta. Bet balta yra spalva, kuri atspindi visus matomus bangų ilgius, kurie ir sudaro spalvų spektrą. Tačiau baltame popieriaus lape negalite pamatyti savo atvaizdo – nes balti objektai išsklaido šviesą visomis kryptimis, o veidrodžiai atspindi šviesą atgalios lygiai tokia pačia kryptimi, kokia ji ir atkeliavo.

Parengta pagal „Mental Floss“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(7)
(26)

Komentarai (5)