Kodėl gurgia pilvas ir kada tai rimtas pavojaus signalas (Video)  (1)

Pilvo gurgimas – visiškai normalus reiškinys, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, pasak jo, yra žinoma, kad žarnyno garsai tampa garsesni, jei yra virškinimo veiklos sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas ar uždegimus sukeliančios ligos – celiakija ar laktozės netoleravimas.

Nors daugelis tvirtina, kad pilvo gurgimą sukelia alkis, gydytojas A. Unikauskas perspėjo, kad kartais jis gali reikšti ir rimtas problemas: dirgliosios žarnos sindromą, celiakiją ar laktozės netoleravimą. Retais atvejais gali būti žarnyno nepraeinamumas, tokiu atveju triukšmas, sklindantis iš žarnyno, bus mažiausia problema, labiau kamuos pilvo skausmas, pykinimas, be skubios pagalbos neišsiversite.

Taip pat yra produktų, galinčių padidinti mūsų pilvo garsus. Pilvo urzgimą gali sukelti cukrus, fruktozė ir sorbitolis.

„Sorbitolis – natūralus angliavandenis, esantis daugelio vaisių bei uogų sudėtyje, taip pat ir žmogaus organizme. Pramoniniu būdu gaminamas iš gliukozės, ne ką geresnis už cukrų, tik mažiau saldus. Cukrus ir kiti saldikliai yra geriausias būdas sutrikdyti žarnyno mikroflorą“, – pasakoja A. Unikauskas.

Cukraus ir saldiklių atsisakymas gali ne tik padėti normalizuoti svorį ir išvengti cukrinio diabeto, bet taip pat sustiprinti imunitetą, kuris yra pagrindinė apsauga nuo visų ligų rūšių. Tai netgi svarbu smegenų sveikatai.

Ką daryti, kad pilvas mažiau gurgtų ir kad turėtume mažiau žarnyno problemų?

Pasak gydytojo, žarnyno veiklą gerina fermentuoti maisto produktai: kefyras, jogurtas, raugintos daržovės. Be to, raugintos daržovės yra gera terpė gyventi gerosioms žarnyno bakterijoms. Taip pat naudingi skaidulų turintys produktai – pirmiausia reikėtų rinktis daržoves, taip pat riešutus, sėklas, daigus.

Kaip vieną iš žarnynui kenkiančių dalykų A. Unikauskas įvardijo antibiotikus.

„Nevartokite antibiotikų be reikalo. Puikiai matau, kaip kartais vyksta. Žmogus sukarščiavo, temperatūra pakilo iki 37,6 laipsnių ir jis imasi antibiotikų. Duokit organizmui laiko pačiam susitvarkyti“, – siūlo gydytojas.

Plačiau apie žarnyno veiklą ir tai, kas jam kenkia, – vaizdo įraše.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai (1)