Nepražiopsokite išskirtinės progos - į Vilnių atkeliauja mamutas. Kiek sveria jo griaučiai ir kiek kadaise svėrė pats gyvūnas?  ()

Vilniaus universiteto Geologijos muziejus ruošiasi lankytojų antplūdžiui. Nuo kito pirmadienio jame bus eksponuojami mamuto griaučiai. Tokie Lietuvos istorijoje dar nė karto nebuvo atkeliavę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam Mammuthus primigenius skeletui – 40 tūkst. metų. Jis yra 3,1 metro aukščio, sveria 595 kilogramus. Tačiau tai – tik griaučių svoris. Gyvas mamutas galėjo sverti iki 7 tonų. „Visi norintys galės pamatyti, koks tai buvo galingas gyvūnas“, – tvirtino muziejaus vadovė Eugenija Rudnickatė.

Griaučiai naudojant specialias technologijas sumontuoti į realaus dydžio eksponatą. E.Rudnickaitė pasakojo, kad dėl to teko iškraustyti vieną Gamtos mokslų fakulteto auditoriją – nes pačiame muziejuje griaučiai netilpo. Geologijos mokslų daktarė E.Rudnickaitė juokavo, kad auditorijoje liko šiek tiek vietos ir lankytojams. Griaučiai padarė įspūdį net mokslininkams, kurie juos apžiūrėjo pirmieji. Ypač įspūdingos gyvūno iltys, kurių ilgis siekia 4 metrus. Vienos jų svoris – 65 kilogramai, o skersmuo – 16 centimetrų.

Pasak E.Rudnickaitės, tai buvo suaugęs 45-50 metų patinas. Gali būti, kad jo žūties priežastis – nelaimingas atsitikimas. Panašu, kad mamutas prasmego akivare ar ledyno plyšyje ir nesugebėjo išlipti. Mat patinai buvo smalsesni, daugiau rizikuojantys.

Spėjama, kad šis mamutas buvo bandos vadas, nes ant griaučių pastebima kovos ženklų – keli jo šonkauliai buvo sulaužyti. Vilniuje eksponuojamas vadinamasis Anžu mamutas, jis buvo rastas Kotelno saloje. Tai – didžiausia Anžu salų grupės sala Naujojo Sibiro salyne, Sachos (Jakutijos) respublikoje. Tai labiausiai į šiaurę nutolęs žinomas mamuto skeleto radinys.

Skeletą 2003 metų rugpjūtį rado ekspedicijos metu rado rusų mokslininkai V.Juzefovičius ir J.Čumakinas. Mamutai Jakutijoje gyveno prieš paskutinį apledėjimą. Vilniuje ekspnuojami griaučiai labai gerai išliko tik dėl unikalių geologinių sąlygų – amžinojo įšalo. Toje vietovėje rasta ir daugiau gerai užkonservuotų mamutų su visu kailiu ir mėsa. Vieno iš jų koja atkeliavo ir į Vilnių.

Mamuto griaučiai priklauso bendrovei „Paleo group“, kurios vadovas Michailas Ivanovas leido juos Vilniuje eksponuoti iki birželio 20-osios. Beje, griaučiai į Vilnių atkeliavo dar praėjusiais metais, ir turėjo būti nuvežti į Taivanį. Tačiau planai pasikeitė ir likus laiko, jie bus rodomi Lietuvoje.

Vėliau griaučiai iškeliaus į parodą Prancūzijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: