Mažytis elektronikos komponentas, be kurio tikslios elektroninės virtuvinės svarstyklės neveiktų - kokią gudrybę sugalvojo inžinieriai  (1)

Virtuvinės svarstyklės yra ypatingos tik tuo, kad veikia labai tiksliai, nors beveik neturi judančių dalių. Dar daugiau - jos yra visai pigios, nors sveria gramų tikslumu, nes juk kitaip nepavyktų jūsų receptai. Tačiau elektronikos komponentas, kuris yra elektroninių svarstyklių pagrindas, iš tiesų yra visai paprastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroninės svarstyklės veikia mechaninę energiją paversdamos elektrine. Kitaip tariant, jose privalo būti kokie nors spaudimui jautrūs jutikliai, kurie pasiųstų signalą į mikrovaldiklį, kad šis jį interpretuotų ir ekrane atvaizduotų norimą reikšmę. Net ir geros elektroninės svarstyklės nėra labai brangios, todėl galite įsivaizduoti, kad ypatingai sudėtingi jutikliai nėra naudojami. Dažniausiai naudojamas labai paprastas krūvio (ar deformacijos) jutiklis, kurio laidumas elektrai pasikeičia nuo ant svarstyklių padėto svorio.

Skirtingos svarstyklės turi skirtingą mechanizmą. Tačiau dažnai po jų paviršiumi yra paprasta svirčių sistema, sujungta su vienu ar keliais krūvio jutikliais. Ant svarstyklių padėjus kokį nors svorį, jutiklis gali būti ištempiamas arba suspaudžiamas, priklausomai nuo svarstyklių mechanizmo. Jutiklyje yra kelios laidžios juostelės. Jei jutiklis yra ištempiamas, jo varža padidėja - elektrai šiuo jutikliu tekėti sunkiau kaip vandeniui iš dalies suspausta žarna. Na, o jei jutiklis suspaudžiamas - varža sumažėja, nes metalizuotos juostelės išsiplečia.

Kaip galite įsivaizduoti, varžos pokytis nėra didelis, todėl jis matuojamas specialiu įrenginiu (angliškai vadinamu „Wheatstone bridge“), kuris nežinomo objekto varžą išmatuoja ją lygindamas su žinoma varža. Panašiai kaip senos mechaninės svarstyklės su dviem lėkštutėmis. Ypatingai geros, tikslios svarstyklės turi kelis krūvio jutiklius, išdėstytus per visą paviršių. Taip pasiekiamas didesnis tikslumas ir išvengiama nuokrypių dėl temperatūros skirtumų. Tuo tarpu pigesnės, paprastesnės buitinės svarstyklės dažnai išsiverčia su vienu krūvio jutikliu. Jo pakanka virtuvinėms (ir vonios) svarstyklėms, bet norint, kad jos veiktu tiksliai, jas būtina padėti ant kieto, stabilaus ir plokščio pagrindo.

Išmatuotos varžos pokytį interpretuoja mikrovaldiklis, kuris LCD ekrane atvaizduoja reikšmę.

Įdomu tai, kad viskas vyksta labai greitai, o tokios svarstyklės vis tiek yra labai pigios. Štai geriausiai Gearbest.com pirkėjų vertinamos virtuvinės svarstyklės su nerūdijančio plieno paviršiumi kainuoja vos daugiau nei 11 eurų.

Ir jos tikrai nėra prastos. Maksimalus jų sveriamas svoris - 5 kg. Jos vieno mygtuko paspaudimu gali konvertuoti skirtingus matavimo vienetus - gramus į mililitrus, svarus į uncijas. Tai labai pravers, jei receptų ieškote įvairiuose puslapiuose, kurie nenaudoja Si sistemos vienetų. Na, o poros AAA standarto baterijų pakaks tikrai labai ilgam laikui, turint omenyje, kad nei jutiklis, nei likusi elektronika nėra godi elektrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(9)
(1)

Komentarai (1)