7 žmogaus organai, be kurių galite išgyventi: net ir skrandis nėra būtinas  (1)

Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms kai kurie asmenys privalo gyventi be didžiosios dalies smegenų ir tai netrukdo džiaugtis normaliu gyvenimu. Mokslininkų teigimu, žmogaus kūne yra net 7 gyvybiškai nesvarbūs organai, kuriuos pašalinus didelių keblumų nekiltų, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Blužnis

Anot specialistų, blužnies spalvos nurodo funkcijas. Raudona yra susijusi su raudonųjų kraujo kūnelių saugojimu ir atsinaujinimu, o balta – su baltųjų kraujo kūnelių ir trombocitų saugojimu. Visgi galima gyventi ir be blužnies, nes tam tikrą dalį blužnies funkcijų perima kepenys.

2. Skrandis

Skrandžio pagrindinės funkcijos yra virškinamoji ir reguliacinė. Be to, jis vykdo vandens, mineralinių ir kai kurių kitų medžiagų įsisavinimą. Kartais šis organas yra pašalinamas dėl sunkios onkologinės ligos ar traumos.

2012 metais vienai britei medikai privalėjo pašalinti skrandį, nes kokteilis su skystu azotu, kurį ji gėrė, padarė per daug žalos organizmui. Kai skrandis yra išoperuojamas, chirurgai prijungia stemplę prie plonosios žarnos. Po gydymo žmonės gali nemažai įprastų produktų, tik tai daryti atsakingai bei vartoti vitaminų papildus.

3. Reprodukcinės sistemos organai

Kiaušidės bei sėklidės yra poriniai organai, bet norint susilaukti vaikų, pakanka ir vieno iš jų. Vieno arba abiejų reprodukcinės sistemos organų pašalinimas dažniausiai yra vėžio pasekmė, o vyrams kartais sėklides tenka išoperuoti ir dėl traumos.

Moterims taip pat galima pašalinti ir gimdą, tačiau tai neleistų susilaukti vaikų ir sustabdytų mėnesinių ciklą. Pasak specialistų, įdomu tai, kad abiejų sėklidžių panaikinimas vyrui gali prailginti gyvenimo trukmę, o kiaušidžių pašalinimas moterims sukelia ankstyvą menopauzę.

4. Gaubtinė žarna

Pagrindinė šios žarnos funkcija yra paruošti nesuvirškintus maisto likučius pašalinimui. Gaubtinė žarna susideda iš 4 dalių ir dėl vėžio ar kitų ligų gali tekti pašalinti keletą arba tik kai kurias jos dalis. Paprastai asmuo, kuriam buvo pašalinta ši žarna, didelių pokyčių nejaučia. Retkarčiais jaučiamas diskomfortas. Tam, kad žaizda greičiau sugytų yra patariama valgyti tik skystą maistą.

5. Tulžies pūslė

Joje kaupiasi tulžis – tai kepenų gaminamas skystis, padedantis skaidyti riebalus. Tačiau kai jo nereikia virškinimui, perteklius kaupiasi tulžies pūslėje. Be to, didelis cholesterolio kiekis gali suformuoti tulžies akmenis. Kai taip nutinka, reikia pašalinti šį organą. Kiekvienais metais Jungtinėje Karalystėje ši procedūra taikoma net apie 70 tūkst. žmonių.

6. Apendiksas

Apendiksui užsikimšus žarnų turiniu, pradeda vystytis bakterijos bei formuotis pūliai, o tai ir sukelia apendicitą – aklosios žarnos kirmėlinės ataugos uždegimą. Dėl šios priežasties apendiksą reikia pašalinti chirurginiu būdu. Jo pašalinimas visiškai neturi įtakos žmogaus gyvenimo kokybei.

7. Inkstai

Inkstai palaiko vandens ir elektrolitų balansą, šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme bei iš kraujo pašalina medžiagų apykaitos produktus. Dauguma žmonių turi du inkstus, bet išgyventi galima ir su vienu. Na, o dializės pagalba gyventi galima neturint ir nė vieno inksto. Abu inkstai arba vienas gali būti pašalintas dėl daugybės priežasčių: dėl paveldimų sveikatos sutrikimų, alkoholio ir narkotinių medžiagų padarytos žalos, infekcijos ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(9)
(22)

Komentarai (1)