Daugybė ginčų ir kvailų juokelių gali būti baigti - mokslininkų tyrimas parodė, kur vyrai turi neginčijamą pranašumą  ()

Šia tema ginčijosi daugybė porų, bet galiausiai atsirado mokslinių įrodymų, kad vyrai šiuo požiūriu yra teisūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įrodė, kad vyrai geriau orientuojasi erdvėje nei moterys. Naujo tyrimo duomenimis, vyrai greičiau pasiekia kelionės tikslą nei moterys. Taip yra todėl, kad vyrai randa trumpesnių kelių, jie linkę rizikuoti, o moterys mieliau laikosi patikimo, žinomo maršruto.

Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje tyrėjai atliko kelis eksperimentus, aiškindamiesi, kaip vienos ir kitos lyties atstovai juda ir orientuojasi aplinkoje, rašoma dailymail.co.uk. Eksperimentuose dalyvaujančių vyrų ir moterų paprašė rasti kelią iš labirinto kompiuteryje, naudojantis klaviatūra ir pele.

Eksperimento pradžioje dalyviams parodė paprastą, bet ilgą kelią aplink labirintą, kuris ėjo pro atpažįstamus orientyrus. Paskui tyrėjai paprašė dalyvių pasiekti tam tikras labirinto dalis. Jie norėjo patikrinti, ar žmonės naudosis jiems parodytu keliu, ar ieškos trumpesnio ir greitesnio kelio. Vyrai rado trumpesnį kelią ir greičiau pasiekė tikslą.

Nemažai moterų irgi pasinaudojo trumpesniu keliu, tačiau kur kas daugiau dailiosios lyties atstovių pasinaudojo žinomu ilgesniu variantu. Antroje tyrimo dalyje tyrėjai paprašė naujų dalyvių rasti kelią kompiuteriu sugeneruotame labirinte, o skaitmeninių nuorodų labirinte buvo mažiau. Tokios taktikos imtasi, siekiant patikrinti, kaip abi lytys geba naudotis nuorodomis. Tyrimui vadovavęs Kalifornijos universiteto mokslininkas Alexanderis Boone‘as teigė: „Abiejuose eksperimentuose vyrai pademonstravo greitesnę orientaciją nei moterys.“

Tyrimo dalyvių taip pat paprašė pažaisti vaizdo žaidimus. Tyrėjų teigimu, tai galėjo turėti įtakos rezultatams. „Gali būti, kad lyčių orientavimosi spartumui įtakos turėjo ir sugebėjimas orientuotis virtualiose erdvėse, juk vyrai dažniau žaidžia vaizdo žaidimus“, – spėjo A. Boone‘as. Anot jo, ateities tyrimuose reikėtų patikrinti, ar rezultatai būtų tokie patys, davus užduoti susiorientuoti realioje erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(34)
(9)
(25)

Komentarai ()