Kada ir kurioje pasaulio vietoje atsirado pirmosios natos? Jos buvo visiškai kitokios nei dabar ir daug senesnės, nei dažnas atspėtų  ()

Net jei nekuriate muzikos ir negrojate jokiu instrumentu, žinote, kas yra natos. Natas rašė garsiausi kompozitoriai ir net šiais laikais, kai daug muzikos kuriama kompiuterių pagalba, muzikantai privalo pažinoti natas. Bet kada jos atsirado? O kada pirmą kartą buvo išspausdintos su lietuvišku tekstu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios natos užrašytos dar senovės Egipte – čia įvairiomis piktogramomis, raidėmis ir skaitmenimis apytiksliai buvo žymimas muzikinių garsų aukštis ir trukmė. Tokios natų rašymo sistemos pagrindas buvo 24 raidės, o garsų trukmę nurodydavo raidžių skaitymo tradicijos.

Ankstyvaisiais viduramžiais, formuojantis bažnytinei chorinei kultūrai, imta ieškoti patogesnių muzikos užrašymo formų. Taip atsirado neumos (arba noros) – kableliai, brūkšniai ir taškeliai virš teksto. Garso aukštį žymėjo raudona orientacinė linija.

Dabartinei garsų žymėjimo sistemai pagrindus padėjo benediktinų vienuolis Gvidas Arecietis. Jis natas perkėlė ant keturių linijų, garsams suteikė skiemenų pavadinimus, kuriuos šiandien žinome kaip garsų gamą.

1501 m. Venecijos spaustuvininkas Ottaviano Petrucci išleido pirmąjį spausdintą natų rinkinį, o Lietuvoje pirmasis giesmynas lietuviškai pasirodė 1547 m. Martyno Mažvydo „Katekizme“ – čia išspausdinta 11 giesmių, 10 iš jų su natomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()