Ukrainoje archeologai aptiko tai, ko dar niekada nematė: prieš tūkstančius metų palaidotos moters kaulai turi paslaptingas juodas žymes ir jos nėra savaiminės  ()

Archeologai Ukrainoje aptiko tai, ko dar niekada nematė: jaunos moters kaulus, palaidotus prieš 4500. Visas netikėtumas slypi tame, kad kaulai buvo dekoruoti juodomis žymėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pačius 25-30 metų moters kaulus lenkų-ukrainiečių komanda pilkapyje netoli centrinės Dniestro dalies Ukrainoje rado dar prieš kelerius metus.

„Bet piešiant ir fotografuojant kapą, į akis krito pasikartojantys raštai – tokie, kaip ant abiejų alkūnių kaulų aiškiai matomos lygiagrečios linijos, – teigia Adomo Mickevičiaus universiteto Archeologijos instituto archeologė Danuta Žurkievič.

– Iš pradžių į atradimą žiūrėjome labai atsargiai – galbūt šias žymes galėjo būti palikęs koks gyvūnas.“

Dabar mokslininkai chemiškai ištyrė kaulus ir paslaptingąsias žymes, ir nustatė, kaip jie buvo padaryti: akivaizdu, kad žymes paliko žmogus, naudodamas juodą substanciją, panašią į medžių sakus.

Kas įdomiausia, visa tai buvo padaryta ne tik po mirties, bet dar ir po to, kai kūnas jau buvo suiręs – kapas greičiausiai buvo atvertas, kaulai dekoruot ir atsargiai bei besilaikant anatominės tvarkos, sudėti atgal.

Nežinomas nė vienas atvejis Europoje, kad tokiame laikmetyje dar kas nors būtų taip pasielgęs su kaulais. Tiesa, yra keli panašūs atradimai – bet manoma, kad jų žymės atsirado dėl tatuiruočių, tad šis atradimas – tikrai unikalus.

Tad kodėl taip papuošta buvo būtent ši moteris? Kas ji tokia buvo?

Sunku pasakyti, bet neabejotina tai, kad ji buvo labai svarbi, sako mokslininkai. Ji priklausė klajojančių piemenų bendruomenei, neturėjusiai jokių pastovių namų, o ilgesnėms kelionėms naudojusiai vežimus. Žinoma, ši klajoklių kultūra po savęs nepaliko jokių pastatų.

Tačiau po savęs stepėse jie paliko tūkstančius pilkapių, vadinamų kurganais – kas reiškia, kad laidojimo papročiai jų kultūrai buvo itin svarbūs.

Bet tik keliuose tokiuose pilkapiuose buvo palaidotos moterys.

Tad kas ji bebuvo, „mirusioji, kurios kaulai buvo pažymėti raštais, turėjo būti svarbi bendruomenės narė“, teigia D.Žurkievič.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(5)
(31)

Komentarai ()