Skamba šiurpokai, bet tai labai naudinga: rusiški robotai jau pasiekė tokį lygį, kad gali kosėti, klykti, kraujuoti, šlapintis ir net „patirti“ traukulius (Video)  (2)

Medicininiai mokymai darosi vis realistiškesni ir realistiškesni. Štai viena Rusijos kompanija medicinos studentams sukūrė robotus, kurie ne tik panašūs į žmones, bet ir elgiasi labai jau panašiai – tam, kad būsimi medikai galėtų pasitreniruoti įvairiose situacijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kazanėje gaminami robotai gali kosėti, klykti, kraujuoti, šlapintis ir net „patirti“ traukulius. Kompanija, kurianti šiuos treniruoklius, teigia siekianti „aukščiausio realistiškumo laipsnio“. Teigiama, kad šie robotai tinkami mokytis apie viską – pradedant piršto įsipjovimu ir baigiant širdies smūgiu. Robotus pagal Skolkovo Inovacijų centro užsakymą kuria kompanija „Eidos Medicine“.

Pagrindinis robotų tikslas – sukurti įtikinamą aplinką, kurioje medicinos studentai galėtų praktikuotis ir tokias sudėtingas veiklas, kaip gaivinimą ar intensyviąją priežiūrą. Robotai sukurti taip, kad atrodytų kaip 40-50 metų žmonės, sveriantys 70 kg, o jų ūgis – 183 cm.

Jie gali mirksėti, emuliuoti įvairių skysčių išskyrimą (kaip kraujavimą, šlapinimąsi ir verkimą), o sąnariai taip pat sukurti pagal žmogiškąjį pavyzdį.

Ypatingo detalumo pasiekta ir sukuriant pulsą, kurį galima pajusti 12-oje roboto kūno vietų. Be to, roboto lūpos ir pirštai gali mėlynuoti, ir kūrinys gali imituoti įvairių tipų traukulius. Su šiais robotais galima treniruotis reanimacijos procedūrą, defibriliatoriaus naudojimą ir intubaciją. Taip pat – ir nemalonias procedūras, kaip kad šlapimo pūslės kateterizaciją ar injekcijas. Kai robotai, vadinami „ENSIM RAN“ simuliuoja plaučių problemas, jie gali dusti, kosėti ir net apalpti.

Robotas – berniukas

Žinoma, tokius robotus kuria ne tik rusai. Štai JAV kompanija „Gaumard Scientific“ yra sukūrusi robotą-berniuką HAL, skirtą pediatrijos mokymams. Penkiametį vaiką imituojantis robotas gali atsakyti į tam tikrus klausimus, akimis sekti pirštą, kraujuoti ir taip pat patirti konvulsijas, jis taip pat turi pulsą.

Tai – toli gražu ne pirmasis kompanijos kūrinys, „Gaumard“ yra pirmoji pasaulyje kompanija, sukūrusi ir medicinos mokykloms pristačiusi pirmąjį pasaulyje sintetinį žmogaus skeletą. Tik žinoma, nuo tų laikų kompanijos kūriniai jau gerokai patobulėjo – naujausias jos kūrinys gali emuliuoti daugybę medicininių problemų, verkti ir net šauktis mamos. HAL gali emuliuoti širdies sustojimą, anafilaktinį šoką, robotu taip pat galimo mokytis cukraus, deguonies ir anglies dioksido kiekio kraujyje tyrimus.

Robotas HAL - video siužete

Kai HALui pašviečiama į akis, jo vyzdžiai susitraukia. Robotu taip pat galima treniruotis įvairios medicininės technikos naudojimą – širdies defibriliaciją ir pan. Reklaminiame filmuke matyti, kaip daktaras klausia, kiek stipriai jam skauda galvą, ir robotas-berniukas atsako: „aštuoniais balais“. Kai robotas „nemiega“, jis gali būti net kelių emocinių būsenų: viskam abejingas, piktas, nustebintas, pašaipus ar sunerimęs.

„Gaumard“ tinklalapyje galima rasti ir kokių robotų – pavyzdžiui, imituojantį kūdikį ar šiurpinančiai realistišką gimdančią ginoidę (moteriškos lyties robotę).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(7)
(-4)

Komentarai (2)