Po dešimtmečius trukusių legendinio laivo paieškų, mokslininkai mano atradę jo pėdsakus: jei tai tiesa, prasidės tikra diplomatinė kova (Video)  ()

Atrodo, galiausiai pavyko nustatyti legendinį kapitono Jameso Cooko laivą „Endeavour“ – ir jis yra už 17 000 kilometrų nuo šalies, su kuria jis labiausiai siejamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai pareiškė, kad dešimtmečius trukusią legendinio laivo paiešką pavyko susiaurinti iki „vienos ar dviejų archeologinių radimviečių“ prie Rod Ailando rytinėje JAV pakrantėje. Jei teorija pasitvirtins – bus suskubta kaip tik laiku 250-osioms J. Cooko kelionės metinėms iš Jungtinės Karalystės į Australiją. Kelionės, kurios metu europiečiai pirmą kartą atrado kengūrų ir koalų šalį.

Rod Ailando Jūrų archeologijos projektas (angl. Rhode Island Marine Archeology Project, RIMAP) turi atskleisti daugiau detalių ir trimatį laivo radimvietės modelį. Pati paieška prasidės kitais metais.

Kalėjimo laivas

Nepaisant „Endeavour“ istorinės svarbos – šiuo laivu kapitonas Jamesas Cookas pasiekė rytinį Australijos krantą, sužymėjo Naująją Zelandiją ir 1768-1771 m. apiplaukė aplink pasaulį – vėliau laivas buvo pervadintas „Lord Sandwich“ ir buvo naudojamas pervežinėti kareiviams.

Per JAV nepriklausomybės karą „Lord Sandwitch“ atgabeno britų karius į Rod Ailandą ir čia prišvartuotas tapo net laivu-kalėjimu, kuriame buvo kalinami maištautojai prieš karūną. Bet kai George’o Washingtono pusę ėmė palaikyti ir prancūzai, Britanijos admiralitetas įsakė nuskandinti „Lord Sandwitch“ ir dar dvylika transportinių laivų, taip sudarant blokadą.

„Amerikos kariuomenė buvo sutelkta žemyne, o Prancūzija į pagalbą atsiuntė flotilę, – teigia RIMAP direktorė Kathy Abbass. – Britai žinojo, kad jie yra labai rizikingoje padėtyje, tad buvo įsakyta išrikiuoti 13 laivų į vieną liniją, juos paskandinti ir taip užblokuoti jūrinį priėjimą prie miesto. Visa tai buvo padaryta sekliuose vandenyse“.

Vos tik gavę įrašus apie paskandintuosius laivus – tame tarpe ir buvusio „Endeavour“ – K.Abbass dar paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pradėjo tikėtinų vietų paieškas, ir štai pagaliau iš 13 tokių lokacijų susiaurino sąrašą vos iki vienos ar dviejų.

Labiausiai tikėtina vieta atrodo teritorija netoli Ožkų salos kranto, netoli Gurneys kurorto.

Istorinis palikimas

Jei „Endeavour“ atradimas bus patvirtintas, gali nutikti ir taip, kad prasidės diplomatinė kova, kuri šalis turės teisę pasilikti ir eksponuoti laivo liekanas – jei tik bus galimybė jas iškelti ir transportuoti.

Kad laivas jų šalies istorijai yra reikšmingas, teigia Australija, Naujoji Zelandija, JAV ir Jungtinė Karalystė. Atrodytų, artėjant 250-osioms Australijos atradimo metinės pirmenybę čia turėtų ši šalis, tačiau pernai vandalai apgadino Jameso Cooko statulą, Sidnėjaus parke stovėjusią ilgiau nei šimtmetį. Ji buvo apipaišyta šūkiais „genocide nėra jokios garbės“ ir „pakeiskite datą“. Pastarasis yra nuoroda į Australijos dienos – sausio 26-osios – kontroversiją, nes šią dieną 1778-aisiais Sidnėjaus įlankoje buvo iškelta kolonijinė Jungtinės Karalystės vėliava. Šią dieną švenčia dauguma australų, bet ne visi – Australijos aborigenų ir Toreso sąsiaurio vietinių gyventojų bendruomenės nuo 1938 vadina Invazijos diena.

J. Cookui priskiriamu Australijos atradimo nuopelnu kai kas taip pat abejoja – ekspertai atkreipia dėmesį, kad aborigenai čia gyveno tūkstantmetį prieš tai, kai čia apsilankė ir šalį kolonizavo europiečiai.

„Endeavour“ kelionė į Australiją vietiniams jos gyventojams baigėsi tragiškai – be kultūrinių, politinių bei rasinių problemų europiečiai atvežė ir naujas ligas.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()