Čingischano DNR turi net 16 milijonų vyrų, bet dabar nustatyta dar 10 supervaisingų vyrų iš kurių 9 yra tikra paslaptis  (1)

Dar 2003 metais atliktas tyrimas parodė, kad Čingischano DNR fragmentus turi 16 milijonų šiuo metu gyvenančių vyrų. Mongolų užkariautojo genetinė galia yra vienas didžiausių fenomenų istorijoje. Tačiau jis nėra vienintelis žmogus, kurio reprodukcinis aktyvumas turi pasekmių iki pat šios dienos, net ir praėjus ištisiems šimtmečiams. Naujas genetikų atliktas tyrimas parodė, kad dar keletas vyrų paliko gana ženklų genetinį paveldą šių laikų pasauliui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad tai išsiaiškintų, mokslininkai analizavo daugiau nei 5000 vyrų Y chromosomas iš 127 Azijos gyvenviečių. Paaiškėjo, kad 11 Y chromosomų sekų turi daugiau nei 20 tyrimo dalyvių. Vieną Y chromosomų seką galime atmesti kaip priklausančią Čingischanui, todėl liekame su dar 10 vyrų, kurie turėjo ilgaamžes ir itin plačiai paplitusias šeimas.

Tad kas buvo tie supervaisingi vyrai? Viena seka yra priskiriama XVI amžiaus Čingų dinastijos valdovui vardu Giocangga, kurio Y chromosomų seka buvo nustatyta ankstesnio tyrimo metu, kuris atskleidė, kad su juo susiję net 1,5 milijono vyrų šiaurės Kinijoje. O štai kiti 9 vyrai kol kas yra nežinomi. Tačiau turint omenyje, kad šie vyrai gyveno gyvenvietėse, kur jų genai šiuo metu yra labiausiai paplitę, mokslininkai jau žino, kad šie vyrai gyveno Azijoje tarp 2100 m. pr. Kr. iki 700 m. po Kr.

Leidinyje „European Journal of Human Genetics“ išspausdintas tyrimas atsižvelgė ir į socialines aplinkybes, kurios leido šiems vyrams, jų sūnums, anūkams ir proanūkiams taip plačiai paskleisti savo genus – mat šios genetinės linijos ėmė plisti politiniuose ir socialiniuose laikotarpiuose, kai galingi ir įtakingi vyrai susilaukdavo vaikų su daugybe skirtingų moterų.

Šie vyrai gyveno tiek sėsliose žemdirbių visuomenėse, tiek klajoklių kultūrose artimuosiuose rytuose, Indijoje, pietryčių Azijoje ir centrinėje Azijoje. Jų gyvenimo laikotarpiai sutampa su hierarchinių ir autoritarinių visuomenių iškilimu Azijoje Bronzos amžiaus laikotarpiu. Trys genetinės linijos, siejamos su naujesniais laikais, yra siejamos su klajoklių visuomenėmis šiaurės rytų Kinijoje ir Mongolijoje. Šios genetinės linijos yra siejamos su Čingischanu, Giocangga ir trečiu vyru, kuris gyveno maždaug 850 mūsų eros metais.

Tad norint išsiaiškinti kitus 9 vyrus, mokslininkai ateityje žada atlikti daugiau tyrimų. Tačiau jau dabar aišku, kad savo genus plačiai paskleidė ne tik Čingischanas.

Parengta pagal „The Smithsonian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(13)
(-11)

Komentarai (1)