Puikus metas žiūrėti į dangų - savaitgalį prasideda įspūdingas reginys  (1)

Ilgėjančios naktys turi vieną privalumą – jos leidžia ilgiau mėgautis žvaigždėmis. Ir jei tik šį savaitgalį dangus, kur esate, nebus užklotas debesimis, galėsite pasigėrėti tikrai įstabiais vaizdais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 6 dieną prasideda drakonidų lietus – ir jis tęsis iki spalio 10 dienos, o piką pasieks pirmadienį, spalio 8 d. Drakonidai yra sąlyginai lėti meteorai, kurie seka paskui Jupiterio šeimos kometos 21P/Giacobini-Zinner uodegą.

Jie skrieja 64 000 kilometrų per valandą greičiu, kas atrodytų tarsi ir greitai, bet meteorų atveju – iš tiesų lėtai: kai kurie meteorai išvysto ir 257 000 kilometrų per valandą greitį. Tai reiškia, kad Žemės atmosferoje jie yra blyškūs ir dažnai sudega anksčiau, nei pasiekia Žemės paviršių. Tik didžiausi iš jų sužimba taip, kad juos gali pastebėti žmogaus akis.

Drakonidai savo pavadinimą gavo dėl to, kad atskrieja iš Drakono žvaigždyno. Šio žvaigždyno pozicija Žemės atžvilgiu lemia tai, kad drakonidai yra geriausiai matomi būtent Šiauriniame pusrutulyje – Europoje, Kanadoje, JAV ir Šiaurės Azijoje. Drakonidai yra gana jaunas meteoritų lietus, pirmąkart pastebėtas tik daugmaž prieš šimtmetį. Dauguma pastebėtų atveju krintančių drakonidų intensyvumas siekia apie penkis meteorus per valandą, bet 1933 ir 1946 metai buvo ypatingi, ir stebėtojai pranešinėjo apie kelis tūkstančius pastebėtų meteorų per valandą.

Deja, šįkart minėtų metų scenarijus nepasikartos – astronomai šiemet žada vidutiniškai dešimt drakonidų per valandą. Gera naujiena ta, kad šiemet jie sutaps su jaunu mėnuliu, tad dangus bus pakankamai tamsus ir bus lengviau įžiūrėti „krintančias žvaigždes“. O taip pat – rugsėjo 10 dieną 21P/Giacobini-Zinner savo orbita praskriejo arčiausiai Saulės, kas gali reikšti, kad dabar meteoritų lietūs bus įspūdingesni. Drakonidus geriausia stebėti ansktyvais vakarais.

Beje, drakonidai – ne vienintelė meteorų liūtis, kuri žybčios spalio danguje. Spalio 21 dieną tikimasi orionidų piko, kai per valandą į Žemės atmosferą įsirėš iki 20 kilometrų per dieną. Pats orionidų lietus prasidėjo rugsėjo 23 ir truks iki lapkričio 27 dienos.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: