10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–10–08)  ()

1: Tolimasis vojažas;

2: Artimesnis vojažas;

3: Kvantinis Darvinas;

4: Skraid(in)ančios atliekos;

5: Spinduliavimo gama;

6: Pasakorius goblinas;

7: Turbo DNR;

8: 3 naujos Cassini paslaptys;

9: Pirmasis egzomėnulis;

10: Kalavijuotė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-08 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–10–08)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  NASA pranša, kad Voyager 2 netrukus gali palikti Saulės sistemą

1977 metais paleistas Voyager 2 zondas prisiartino prie Saulės sistemos krašto, pranešė NASA
Šis pranešimas remiasi dviejų skirtingų instrumentų, rugpjūtį užfiksavusių kosminių spindulių suaktyvėjimą, duomenimis. Panašius ženklus užfiksavo Voyager, likus maždaug trims mėnesiams iki didžiojo atsiskyrimo 2012 metais, bet mokslininkai negali būti tikri dėl praskrietos heliopauzės, kol tai neatlikta.

www.space.com

2:
  Ambicingiausia misija į Merkurijų tirs arčiausiai Saulės esančios planetos paslaptis

Nedidukas ir santykinai ignoruojamas Merkurijus turnemažai paslapčių. Tik du kosminiai zondai buvo iki jo atskrieję. Dabar Atėjo trečiojo planetos lankytojo, Europos ir Japonijos bendros misijos BepiColombo eilė. Du jos zondai turėtų būti paleisti spalio 20 dieną. Perimdamas pastarojo lankytojo, 2015 darbą baigusio NASA MESSENGER, misiją BepiColombo tyrinės pakreiptą Merkurijaus magnetinį lauką ir ežerus primenančias įdubas, gal likusias nuo garuojančių medžiagų.
MESSENGER išties privertė suabejoti daugeliu Merkurijaus formavimosi teorijų. BepiColombo misijos laikas ir ekipiruotė idealiai tinka šių klausimų sprendimui.
BepiColombo taip pat tyrinės ryškius kontrastus tarp planetos šiaurės ir pietų.
Nors 100 kartų silpnesnis už Žemės, Merkurijaus magnetinis laukas Saulės vėjo elektronus įgreitina iki aukštų energijų, o Žemės magnetosferoje toks fenomenas neužfiksuotas.
BepiColombo turės išsiaiškinti, kodėl MESSENGER atrasti planetos paviršiaus lakesni elementai (chloras, siera, kalis ir natris) neišgaruoja. Tai gali liudyti, kad Merkurijus į savo dabartinę orbitą atkeliavo iš toliau, o ne formavosi dabartinėje vietoje.
Merkurijaus viduje yra didelis (80% spindulio) geležies branduolys ir santykinai plona uolienų pluta. Pagal vieną teoriją, ankstyvame formavimosi etape Merkurijus susidūrė su kitu kūnų ir taip prarado didelę dalį lengvesnės medžiagos. Geležies branduolys turėjo seniai atvėsti, tačiau bent dali jos vis dar skysta ir juda, kurdamas magnetinį lauką.

www.sciencemag.org

3:
  Mokslininkai pirmą kartą sukūrė dirbtinę kvantinę gyvybę

Naudodami IBM QX kvantinį kompiuterį, tyrėjai užkodavo iš dviejų kubitų sudarytus kvantinės gyvybės vienetus: vienas reprezentavo genotipą (tarp kartų perduodamą genetinį kodą), o kitas – fenotipą (išorinį to kodo pasireiškimą, „kūną),

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

4:
  Keleivinis lėktuvas perskrido Atlantą, naudodamas plieno gamybos atliekas

Pirmąjį reisą atliko Virgin Atlantic lėktuvas, naudodamas žibalo ir metalurgijos gamybos atliekų mišinį.
Iš Orlando į Londoną skridusio keleivinio Virgin Atlantic kompanijos Boeing 747 bakuose buvo aviacinio žibalo ir Kinijos metalurgijos gamyklos atliekų mišinys.Nepriklausomų ekspertų vertinimu, kombinuoto LanzaTech kuro naudojimas ŠES dujų emisiją sumažina daugiau nei 70%, lyginant su įprastu aviaciniu kuru.
Kurą galima gaminti iš įvairių pramonės įmonių išmetamų dujų; LanzaTech kompanija perdirba anglies monoksidą (CO, smalkes). Dujos nukreipiamos į rezervuarus su mikroorganizmais, kurie maitinasi anglies viendeginio ir vandenilio mišiniu ir išskiria etilo spiritą. Etanolis paskui perdirbamas į įvairius produktus, taip pat ir į parafino žibalą, tinkamą lėktuvų kurui.
Virgin Atlantic reiso kuro gamyboje naudotos dujos nėra ŠES dujos, tačiau ardo ozono sluoksnį ir taip prisideda prie globalinio atšilimo. Be to, iš jų pagamintas kuras švariau dega nei įprastas aviacinis kuras (mažiau toksiškų produktų – azoto ir sieros oksidų, suodžių.
LanzaTech ir Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų nacionalinės laboratorijos specialistų sukurtas kuras buvo sertifikuotas ir jį leista naudoti keleivinėje aviacijoje, maišant su įprastu aviaciniu žibalu santykiu iki 50%.
Alternatyvaus kuro kaina panaši į paprasto aviacinio žibalo.

www.virgin.com

5:
  Paukščių Take aptiktas mikrokvazaras, itin intensyviai spinduliuojantis gama spindulius

Mičigano technologijos universiteto mokslininkai mikrokvazarą aptiko Paukščių Take. Jis pavadintas SS 433 ir yra už 15 tūkstančių šviesmečių nuo Žemės.
SS 443 skleidžiamas gama spinduliavimas yra vienas iš galingiausių, kuriuos galima stebėti Žemėje. Jis 25 trilijonus kartų galingesnis už Saulės skleidžiamą regimąją šviesą. Spinduliavimas užfiksuotas Meksikoje stovinčia Aukštumine vandens Čerenkovo gama observatorija – HAWC.

www.nature.comtechnologijos.lt




6:
  Naujai atrastas „Goblinas“šnibžda apie Devintąją planetą

Saulė sistemos pakraščiuose tūno goblinas. Toli už Plutono, astronomai aptiko naują nykštukinę planetą, skriejančią toliausia patvirtinta orbita, siekiančia ~2300 astronominių vienetų. Kadangi buvo atrastas maždaug per 2015 metų heloviną, jai buvo suteikta „Goblino“ pravardė. Formaliau vadinamos 2015 TG387 planetos metai trunka 40 000 Žemės metų.
300 kilometrų skersmens planetos atradimas buvo laimingas atsitiktinumas – 99% savo orbitos ji būna pernelyg blanki, kad ją būtų įmanoma pastebėti, tačiau Subaru 8 metrų teleskopu Havajuose astronomai pažvelgė į ją artėjančią link Saulės. Goblinas papildė nedidelę ekstremalių Saulės sistemos objektų grupę, kurių orbitos pernelyg tolimos, kad jas galėtų veikti Urano ir Neptūno gravitacija, tačiau nurodančios seniai ieškomą bet dar nepastebėtą Devintają, X planetą.

www.sciencemag.org

Pasidalinkite su draugais
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: