10 įdomiausių – smarkiai marsietiškų – savaitės mokslo naujienų (2018–11–05)  ()

1: Deguonis Marse;

2: Perchloratai Marse;

3: SpaceX – už Marso;

4: Parašiutizmas Marse;

5: Sudie, Kepleri;

6: Labas, Saule;

7: Vandenilio šviesa;

8: Švarusis betonas;

9: Superkompiuterinės smegenys;

10: Senasis šokoladas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-11-05 10 įdomiausių – smarkiai marsietiškų – savaitės mokslo naujienų (2018–11–05)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Marse deguonies gali būti tiek, kad jo užtektų net kvėpavimui

Marso atmosferoje šiuo metu deguonies beveik nėra. Tačiau iš Marso atlėkusių meteoritų uolienose matyti daug oksidacijos požymių, taigi kažkada jos su deguonimi sąveikavo. Gali būti, kad tai buvo deguonis vandenyje, bet galėjo deguonies būti ir atmosferoje.

www.universetoday.comtechnologijos.lt

2:
  Marso audros padeda formuotis perchloratams

Iš kur Marse tiek daug nuodingų junginių, kuriuos mikrobai gali naudoti kaip energijos šaltinį?Marso paviršiuje yra netikėtai daug perchloratų - junginių, turinčių vieną chloro ir keturis deguonies atomus. Tokie junginiai yra nuodingi daugeliui žemiškos gyvybės formų, tačiau kai kurie mikrobai gali juos naudoti kaip energijos šaltinį. Nenuostabu, kad perchloratų egzistavimas yra daug nagrinėjama tema, bet kol kas nebuvo paaiškinimo, iš kur jų Marso paviršiuje tiek daug - jie sudaro 0,5-1% paviršių dengiančių dulkių.

phys.orgtechnologijos.lt

3:
  SpaceX Starmanas su Elono Musko Tesla Roadster jau už Marso orbitos

Starmano (ne)vairuojama Tesla Roadster per pastaruosius devynis mėnesius sukorė nemažą kelią. Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja SpaceX Falcon Heavy raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos, lapkričio 2 dieną, penktadienį, pranešė kompanijos atstovas.

www.space.comtechnologijos.lt

4:
  Marsaeigį švelniai nutupdysiantis parašiutas pasiekė pasaulio rekordą Žemėje

2020 metais NASA į Marsą skraidins marsaeigį, apginkluotą grąžtais, tyrinėdamas praeityje tinkamas gyventi vietas ir ieškodamas mikrobinės gyvybės. Saugiam 1043 kilogramus sveriančio aparato nutupdymui bus panaudotas parašiutas.
NASA vykdė ASPIRE (Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) programą, kuria raketomis išbandė parašiutus. Atlikdama bandymus, NASA sumušė sparčiausio parašiuto išsiskleidimo rekordą — jis visiškai išsiskleidė per keturias dešimtąsias sekundės dalis.
Viršgarsinis parašiutas nešė sunkiausią, 37 000 kilogramų krovinį. Tai 85 procentais didesnė apkrova, nei patirs Mars 2020 parašiutas, leidžiantis ant Marso paviršiaus.
Kadangi Marso atmosfera maždaug 100 kartų retesnė už Žemės, parašiutas buvo bandomas dideliame aukštyje, tad ASPIRE testai labai aiškiai parodė, kaip parašiutas reaguos viršgarsiniame sraute aukštai virš Marso paviršiaus.

www.livescience.com

5:
  Baigė darbą kosminis teleskopas Kepler

NASA nusprendė oficialiai nutraukti 9 metus veikusio ir aptikusio >2600 egzoplanetų kosminio teleskopo „Kepler“ darbą. Aparate baigėsi kuras ir teleskopas nebegali išlaikyti stebėjimams būtinos orientacijos, rašoma NASA pranešime

www.nasa.govtechnologijos.lt




6:
  NASA zondas praskriejo rekordiškai arti Saulės

NASA zondas „Parker Solar Probe“, paleistas į orbitą anksčiau šiais metais, tapo arčiausiai Saulės praskriejusiu žmogaus sukurtu aparatu, pirmadienį paskelbė Jungtinių Valstijų kosmoso agentūra.

www.nasa.govtechnologijos.lt

(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: