Rankų džiovintuvai nėra toks jau nekaltas prietaisas - gali net pakenkti sveikatai  ()

Elektriniai rankų džiovintuvai paplitę daug kur. Jų galima pamatyti restoranuose, prekybos centruose, ligoninėse. Kurį laiką žmonės džiaugėsi šiuo išradimu: sumažėjo išlaidos popieriniams rankšluosčiams ir šiukšlių tvarkymui, rečiau viešose įstaigose užkišamos kriauklės ir klozetai. Regis, tobulas išradimas. Ir štai dabar britų mokslininkai iš Lidso universiteto paskelbė, kad šie prietaisai net pavojingi žmonių sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų mokslininkai atliko tyrimus ligoninėse ir nustatė, kad elektriniai rankų džiovintuvai tiesiog platina ligas, nes jie išpučia virusus bei bakterijas į orą ir išsklaido į visas puses. Per orą ir aplinką ligų sukėlėjais užsikrečia kiti žmonės. Rankų džiovintuvai veikia kaip bakterijų platintojai. Ši žinia sukėlė rimtą susirūpinimą britų ligoninėse.

Galima būtų suabejoti, kad taip yra. Juk žmonės džiovina rankas jas nusiplovę. Deja, tyrimai parodė, kad mažai kas plauna rankas teisingai. Prietaiso išpūsti į orą virusai ir bakterijos nusėda ant netoliese esančių žmonių ir paviršių. Mokslininkai nustatė, kad į viršų išpūsti mikrobai išsilaiko ore net 15 minučių, paskui jie nusėda ant daiktų, jeigu žmonės per tą laiką nespėja jų įkvėpti.

Tyrimai parodė, kad patalpose, kur naudojami elektriniai rankų džiovintuvai, bakterijų skaičius būna 27 kartus didesnis nei ten, kur rankos šluostomos popieriniais rankšluosčiais.

Dar akivaizdesnis skirtumas nustatytas tiriant pačių prietaisų paviršių. Vienoje Italijos ligoninėje ant elektrinio rankų džiovintuvo nustatyta 100 kartų daugiau mikrobų nei ant popierinių rankšluosčių skirstytuvo, atsitiktinai pasirinktoje Prancūzijos ligoninėje – 33 kartus daugiau, o Didžiosios Britanijos ligoninėje – 22 kartus daugiau.

Didžiausią susirūpinimą medikams sukėlė tai, kad ligoninėse šalia rankų džiovintuvų buvo nustatyti ypač dideli žarnyno virusų ir antibiotikams atsparių ligų sukėlėjų spiečiai.

Dauguma sveikatos įstaigų jau atsisako naudoti tokius prietaisus. O kitiems žmonėms mokslininkai pataria vengti ne tik pačių rankų džiovintuvų, bet ir tų vietų, kur jie naudojami.

Šaltinis: T-online.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()