„Facebook“ vyksta net prekyba žmonėmis: Pietų Sudane per soc. tinklą pardavė dukrą – gavo 500 karvių ir 3 automobilius  ()

Praėjusį mėnesį Pietų Sudane tarp vyrų užvirė arši internetinė kova: jie teikė savo siūlymus dėl septyniolikmetės mergaitės, kurią jos tėvas pardavinėjo per „Facebook“ socialinį tinklą. Po kelių dienų ją įsigijo turtingas verslininkas – sako, norės tuoktis, rašo leidinys „The Verge“, remdamasis naujienų agentūros „Reuters“ informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – jau eilinis pavyzdys, kaip besivystančiose valstybėse nedoriems tikslams išnaudojama „Facebook“ socialinė platforma.

Šiais metais iš Mjanmaro dėl etninio valymo buvo priversti sprukti 700 tūkst. rohinjų bendruomenės narių – Jungtinių tautų organizacija tvirtina, jog smurto protrūkis iš dalies yra susijęs su rasistiniais įrašais, kurie buvo skleidžiami per „Facebook“. Žuvo tūkstančiai žmonių.

Libijoje per „Facebook“ kariaujančių grupuočių atstovai skleidė neapykantą skatinančias melagingas žinias, dėl ko šioje šalyje taip pat išaugo smurto atvejų kiekis. O pastaruoju atveju žmonės naudojosi „Facebook“ tam, kad parduodami nepilnametę mergaitę praturtėtų iš gaunamo kraičio.

Skelbiama, kad visa už mergaitę pasiūlyta kaina buvo 500 karvių, 3 automobiliai ir 10 000 JAV dolerių.

Pirmasis pasiūlymas pirkti septyniolikmetę merginą buvo publikuotas spalio 25 dieną. Lapkričio 9 dieną „Facebook“ jį pašalino, tačiau per vėlai – vestuvės jau buvo įvykę lapkričio 3 dieną. Nepilnamečių mergaičių teisių gynimo aktyvistų grupės „Plan International“ atstovas spaudai sakė, kad Pietų Sudane šis mergaitės pardavimo įrašas pasiekė virusinį peržiūrų lygį. „Vadinasi, kiekvienas, besinaudojęs feisbuku Pietų Sudane, puikiai žinojo apie šią situaciją dar gerokai anksčiau, nei tai žinoma likusiam pasauliui“, - sakė organizacijos atstovas.

Nėra žinoma, dėl kokių priežasčių įrašo pašalinimui prireikė kelių savaičių. „Facebook“ atstovas spaudai, komentuodamas šią situaciją, nurodė: „bet kokia prekybos žmonėmis forma – nei su tuo susiję įrašai, nei puslapiai, nei reklamos, nei grupės - „Facebook“ tinkle yra neleistini. Ištrynėme šį įrašą ir išjungėme paskyrą asmens, patalpinusio tą paskyrą į „Facebook“ Visuomet siekiame gerinti metodus, kuriais identifikuojame turinį, pažeidžiantį mūsų vidaus taisykles, šiuo tikslu padvigubinome kiekį personalo, užsiimančio turinio priežiūra, iki 30 000 žmonių, investuojame į automatizuotas technologijas“.

Vaikų santuokos Pietų Sudane jau dabar yra draudžiamos, tačiau, nepaisant teisinių reikalavimų, vyriausybinių ir nevyriausybinių institucijų bei organizacijų pastangų realybė yra kitokia. Tai yra pirmas žinomas atvejis, kai nelegaliam vaiko pardavimui buvo panaudotas „Facebook“ tinklas – skelbiama, kad ir tokiu būdu gautas kraitis buvo vienas iš didžiausių, apie kokius yra tekę girdėti šiame regione. Žmogaus teisių gynėjai baiminasi, kad būtent kraičio dydis gali dar labiau paskatinti žmonių siekį pardavinėti savo dukteris per „Facebook“.

„Plan International“ atstovas teigė: „tai patraukė daugiau dėmesio ir iki šiol svarsčiusiems apie galimybę parduoti savo vaiką suteikė daugiau pagrindo tą padaryti – dėl naudos. O tai yra labai pavojinga, nes nenorime, kad tai ir vėl nutiktų, juo labiau nenorime, kad tai taptų populiariu užsidirbimo būdu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()