Kaip apsaugoti dantis nuo ėduonies? Škotijos mokslininkai-odontologai turi 4 svarbiausius patarimus ir primena apie klaidas, kurias valydamiesi dantis daro daug žmonių  (1)

Visi puikiai žinome, kad norint išsaugoti sveikus dantis reikia juos valyti dukart per dieną ir vengti vartoti per daug cukraus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau kodėl net ir tiems, kurie taip elgiasi, kartais nepavyksta išvengti karieso?

Tiesa yra ta, kad, norint apsaugoti savo dantis, reikia padaryti šiek tiek daugiau.

Dandžio universiteto Škotijoje odontologai daktaras Clementas M F Seeballuckas ir profesorė Nicola Innes portale „MailOnline“ patarė, ką reikia daryti, norint išsaugoti sveikus dantis. Vienas patarimas gali nuskambėti ypač keistai.

Svarbu kaip valotės

Tai, kaip valotės dantis, yra labai svarbu. Mechaniškais šepetėlio judesiais galima pašalinti dantų apnašas – bakterijas, jų rūgštis, lipnius subproduktus ir maisto likučius.

Šios apnašos natūraliai padengia dantis iškart po valgio, bet pavojingomis tampa ir pradeda pažeisti dantis tik pasiekusios tam tikrą brandą. Per kiek laiko jos tampa kenksmingomis, tiksliai nežinoma, bet manoma, kad kiek ilgiau, nei per 12 val.

Ant dantų atsiradusios bakterijos minta cukrumi ir, kaip šalutinį produktą, gamina rūgštis, skaidančias mūsų dantų mineralus ir paliekančias plika akimi nematomas mikroskopinio dydžio skylutes.

Jeigu šiam procesui neužkertamas kelias ir skylutės nesutaisomos, jos tampa didelėmis matomomis skylėmis.

Tad kasdien skirdami po dvi minutes savo dantų valymui jūs pašalinate šias apnašas. Dantis kasdien reikėtų valyti vakare ir dar bent vieną kartą per dieną.

Dažnai valant dantis bakterijos nustoja vystytis iki tokio lygio, kad tampa daugiausiai rūgščių išskiriančiomis rūšimis.

Kur kas veiksmingiau dantis nuvalo elektrinis dantų šepetėlis, o šepetėlis su maža galvute padeda pasiekti ir sunkiausiai prieinamas vietas. Geriausia, kad šepetėlio šereliai būtų vidutinio kietumo, nes su tokiais galima veiksmingiausiai nušveisti apnašas, nepakenkiant dantenoms ir dantims.

Bet kuriuo atveju, svarbiausia yra apskritai valyti dantis.

Naudokite dantų pastą su fluoru

Labai svarbu tinkamai pasirinkti dantų pastą. Svarbiausias jos ingredientas yra fluoras, sumažinantis dantų ėduonį. Jis pakeičia prarastus dantų mineralus ir taip pat dantis sustiprina.

Siekdami didžiausios įmanomos naudos rinkitės pastą su 1350-1500 ppmF fluoro koncentracija. Tokia dantų pasta geriausiai saugo nuo karieso.

Fluoro koncentracija nurodoma ant pastos pakuotės.

Renkant dantų pastą vaikams reikėtų pasitarti su dantų gydytoju, nes kai kuriose vaikiškose dantų pastose yra mažesnis fluoro kiekis.

Išspjaukite, nenuskalaukite

Naktį jūsų burnoje gaminasi mažiau seilių, nei dieną. Todėl jūsų dantys būna mažiau apsaugoti ir atsparūs rūgštims.

Štai kodėl labai svarbu prie miegą nušveisti nuo dantų maisto likučius, kad apnašų bakterijos pernakt nesidaugintų.

Nevalgykite ir negerkite išsivalę vakare dantis nieko, išskyrus vandenį, kad fluoras kuo ilgiau veiktų.

O šis įspėjimas gali nuskambėti ypač keistai, bet išsivalę dantis neskalaukite niekuo savo burnos: nei vandeniu, nei burnos skalavimo skysčiu, nes taip rizikuojate nuplauti fluorą.

Žinoma, šio įpročio sunku atsikratyti, bet dėl to ėduonies tikimybė sumažėja net iki 25 procentų!

Ne daugiau, nei keturi „cukraus smūgiai“

Tam tikrame maiste, pvz., vaisiuose, cukraus yra natūraliai. Ir šis cukrus gerokai mažiau kenkia dantims, nei laisvieji ar pridėtiniai cukrūs.

Paprastai laisvaisiais cukrumis laikomi tie, kuriais gardiname gėrimus ir maisto produktus. Taip pat prie jų priskiriami medus, sirupai ar vaisių sultys.

Visą šį cukrų bakterijoms lengva vartoti, asimiliuoti ir po to gaminti dantims kenkiančias rūgštis.

Tačiau gali būti sudėtinga suprasti, kuris cukrus labiausiai kenkia dantims. Pavyzdžiui, nors valgyti vaisius nieko blogo, vaisių sultyse esantis cukrus, nesusietas su augalų ląstelėmis ir sunkiai virškinamas, gali sukelti kariesą.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad laisvieji cukrūs sudarytų ne daugiau kaip 5 proc. mūsų dienos kalorijų normos.

Ką tai reiškia? Suaugusieji ir vyresni nei 11 metų vaikai kasdien turėtų suvartoti ne daugiau kaip 30 g – apie 8 arbatinius šaukštelius – cukraus. Tuo metu 330 ml „Coca Cola“ buteliuke jau yra 35 g cukraus. Ne mažiau svarbu yra ir kaip dažnai cukrus vartojamas.

Tokie paprastieji angliavandeniai, kaip cukrus, bakterijoms yra lengviau virškinami nei baltymai ar sudėtiniai angliavandeniai. Bakterijos, asimiliavusios cukrų, gamina mineralų nykimą skatinančias rūgštis.

Laimė, dantų pasta su fluoru ir seilės, turinčios poveikį atstatyti mineralus, padeda jūsų dantis apsaugoti nuo ankstyvų šių bakterijų išpuolių. Paprastai jūsų dantys gali būti apsaugoti nuo keturių „cukraus smūgių“ – epizodų, kuomet vartojate cukrų.

Taigi, galite keturis kartus per dieną vartoti cukrų, nepadarydami dantims negrįžtamos žalos.

Pabandykite suskaičiuoti, kiek cukraus smūgių per dieną patiria jūsų dantys. Įskaičiuokite sausainius, saldintos kavos ar arbatos puodelius ir kitus užkandžius, į kuriuos įeina rafinuoti angliavandeniai, tokius, kaip traškučiai.

Jeigu cukraus suvartojate per daug, geriausia būtų sumažinti jo kiekį, nebesaldinant karštųjų gėrimų ir mažiau užkandžiaujant.

Taigi, valykite savo dantis dukart per dieną pasta, į kurios sudėtį įeina fluoro, pastą išspjaukite, bet nenuskalaukite, nieko negerkite ir nevalgykite vakare išsivalę dantis ir nevartokite cukraus dažniau nei keturis kartus per dieną. Tai taip paprasta!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(8)
(4)

Komentarai (1)