Profesorius Stukas papasakojo, kokias dvi klaidas darome vartodami citrusinius vaisius  ()

Citrusiniai vaisiai, jų ryškios spalvos ir skoniai daugeliui pirmiausiai asocijuojasi su gera nuotaika ir energijos pliūpsniu, tačiau svarbu žinoti, jog apelsinai, citrinos, mandarinai ir greipfrutai gelbsti ne tik pakeliant nuotaiką – jų nauda sveikatai taip pat nepaneigiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie citrusinių vaisių paslaptis ir jų galią saugant mūsų imunitetą laidoje „Sveikatos receptas“ pasakoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Daugelis žinome, jog citrusiniai vaisiai – tikras vitaminų šaltinis. R. Stukas suskumba pabrėžti, jog bene svarbiausias jų – vitaminas C, kuris atsakingas už mūsų imuninės sistemos veiklą.

„Citrusiniuose vaisiuose, apelsinuose, citrinose, greipfrutuose, yra mūsų organizmui itin reikalingo vitamino C, kuris yra ne tik puikus antioksidantas, bet ir labai stiprina mūsų imuninę sistemą.

Peršalimo ligų sezono metu visi norime išlikti sveiki, juolab siaučiant gripui, o vitaminas C yra puiki organizmo apsauga. O kai stipri imuninė sistema, tuomet ir virusai ne taip mus puola. Taigi, apelsinas, mandarinas, citrina šaltuoju metų sezonu turėtų būti ant mūsų stalo ir turėtume nepamiršti jų“, – teigia profesorius ir priduria jog, iš tikrųjų, tai ne tik skanu, bet ir labai sveika.

Pasak profesoriaus, tam, kad organizmas gautų pakankamą kiekį jam reikalingų medžiagų, per dieną pakanka suvalgyti vieną apelsiną.

Didžiausios daromos klaidos

Profesorius pabrėžia, kad nors citrusiniai vaisiai yra itin sveiki ir naudingi, reikėtų atkreipti dėmesį ir galimas rizikas, tokias kaip nepasirūpinimas cheminių medžiagų, esančių ant vaisiaus žievelės pašalinimu.

„Jei valgome citrusinius vaisius, prieš valgį būtina juos nuplauti. Nesvarbu, kad žievelių mes nevalgome, tačiau turime nuplauti tai, kas yra ant jos paviršiaus, nes šis gali būti apdorotas įvairiomis medžiagomis, kurios neleidžia šiems vaisiams sugesti taip greitai transportuojant iš šiltųjų kraštų į Lietuvą“, – teigia R. Stukas ir pabrėžia, jog nors vaisių žievelių nevalgome, nemažai yra tų, kurie jas naudoja kaip papildomą ingredientą skoniui bei kvapui.

„Klaidą daro tie, kurie nutaria susidžiovinti, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos žievelę, o po to ją įdėti į kompotą, kisielių arba nutarkuoti citrinos žievelę, jos geltonąjį, kvapnųjį paviršių ar įdėti į biskvitą, tokiu būdu pagardinant kepinį. To daryti nereikėtų. O jei norime nutarkuoti žievelę ar ją susidžiovinti, reikia nusipirkti ekologiškų citrusinių vaisių. Jų taip pat yra. Ekologiški produktai jau nebus apdoroti cheminėmis medžiagomis, jų saugumas užtikrintas“, – tikina R. Stukas.

Svarbu ir spalva, ir vartojimo būdas

Pasak profesoriaus, nederėtų nekreipti dėmesio į vaisiaus spalvą bei manyti, jog ši nieko nereiškia. Kiekvienam citrusiniam vaisiui individualią spalvą suteikia jame esančios medžiagos, vadinamos bioflavonoidais arba, kitaip tariant, į vitaminus panašios medžiagos, provitaminai, kurie irgi yra labai stiprūs antioksidantai.

„Kiekviena spalva mums yra itin svarbi. Pavyzdžiui, jei valgome apelsiną, būtų neblogai dar ir citrinos šiek tiek užkąsti – tokiu būdu gautume skirtingų medžiagų. Tad reikėtų pasistengti neapsiriboti vos vienu vaisiumi – pasistenkime sukurti įvairovę ir jei vieną dieną suvalgome apelsiną, kitą – galbūt kelis mandarinus“, – skatina R. Stukas.

Taip pat, R. Stukas suskumba pabrėžti, jog itin svarbi ir forma, kuria citrusinius vaisius vartojame. „Reikėtų nepamiršti, jog jei geriame arbatą su citrina ir vaisiaus skiltelę įdedame į labai karštą vandenį, dalis vitamino C žūva. Šis vitaminas nėra labai stabilus, tad jei yra galimybė, reikėtų rinktis ne dėti citriną į arbatą, bet jos griežinėlį suvalgyti greta jos“, - patarimu dalinasi profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()