Vienu metu buvo sekama 2000 žvaigždžių, iš viso stebėta 60 valandų ir pagaliau surastas mažytis Kuiperio žiedo objektas: kuo jis toks ypatingas ir kaip atsirado 25 milijardų skaičius  ()

Planetos formuojasi iš protoplanetiniame diske egzistuojančių dulkių, kurios po truputį limpa į vis didesnius objektus. Mikrometrų dydžio dulkelėms kibti tarpusavyje yra gana paprasta; taip pat paprastai sukimba ir kelių dešimčių kilometrų bei didesnio skersmens objektai, nes juos sukibusius išlaiko jų pačių gravitacija. Tačiau tarpinio dydžio, iki keleto kilometrų skersmens, objektų augimas yra visiškai neaiškus, mat tokios uolienos susidūrusios turėtų subyrėti. Rasti atsakymą būtų lengviau, jei galėtume stebėti daugybę kilometro dydžio objektų ir tyrinėti jų savybes, bet tą padaryti labai sudėtinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už Saulės sistemos ribų juos aptikti neturime galimybių, nes jie per maži, kad sukeltų pastebimus efektus savo žvaigždei, ir per dideli, kad spinduliuotų kaip dulkių telkiniai.

Arti Saulės, pavyzdžiui Asteroidų žiede, panašaus dydžio objektų yra, bet per milijardus metų juos gerokai paveikė Saulės spinduliuotė, taigi jie nebėra tokie, kokie buvo planetoms tik formuojantis. Vienintelė likusi galimybė – Kuiperio žiedas už Neptūno. Ir dabar pirmą kartą ten užfiksuotas tokio dydžio objektas.

Taip toli skriejančio tokio mažo kūno tiesiogiai pamatyti mūsų teleskopai nepajėgūs, taigi naujasis atradimas padarytas užfiksavus okultaciją – tolimos žvaigždės trumpą pranykimą, kai mažasis objektas praskrido tarp jos ir mūsų. Vienam 1,3 km skersmens objektui aptikti prireikė maždaug 60 valandų stebėjimų, kurių metu buvo sekami 2000 žvaigždžių. Iš šių duomenų pavyko įvertinti, kiek panašaus dydžio objektų Kuiperio žiede turėtų būti iš viso: viename kvadratiniame laipsnyje dangaus ploto jų galima tikėtis daugiau nei pusės milijono, taigi visame danguje – maždaug 25 milijardų.

Tiek daug kilometro dydžio objektų Kuiperio žiede reiškia, kad net ir taip toli nuo Saulės planetų formavimosi procesas buvo prasidėjęs ir tęsėsi gana ilgą laiką, nors pilnaverčių planetų ir nesuformavo.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: