Galime pamiršti ką reiškia korozija? Mokslininkai sukūrė akimirksniu visus savo pažeidimus pasigydančią dangą - išsigydė net po 200 pakartotinių pažeidimų, puikiai veikia po vandeniu bei rūgštyje (Video)  ()

Metalų korozija gali susilpninti įvairias struktūras ir net sukelti tiltų ar vamzdynų avarijas. Antikorozinės dangos padeda tam užkirsti kelią, tačiau jos tampa neefektyvios, kai yra praduriamos, įtrūksta ar yra kaip nors kitaip pažeidžiamos. Dabar Northwestern’o universiteto mokslininkai skelbia sukūrę save pasigydančią dangą, kuri per kelias sekundes gali susitaisyti savo įtrūkimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lokali korozija metaluose yra gana pavojinga, nes sunku ją prognozuoti, o kai taip atsitinka, dažnai būna sunku ją aptikti ir todėl ji yra paliekama be priežiūros“, - sakė prof. Jiaxing’as Huang’as.

„Yra [aptikimo] metodai, pagrįsti vizualiniu patikrinimu, arba elektrochemijos metodai, skirti įvertinti korozijos koeficientą. Tačiau kadangi korozija yra lokali, rasti tuos [korozijos užuomazgos] taškus didelėje metalo struktūroje nėra lengva.“

Nors jau egzistuoja kelios savaiminės gijimo dangos, šios sistemos paprastai paveikia nuo nano ir mikrono dydžio pažeidimus. Kad būtų sukurta danga, kuri galėtų išgydyti didesnius, milimetro dydžio įbrėžimus, Huang’as su savo tyrėjų komanda atkreipė dėmesį į skystį.

„Kai valtis plaukia vandeniu, ji skiria jį į šalis, o praplaukus – vanduo vėl susilieja“, - sakė Huang’as. „Iškirpimai greitai pasigydo, nes vanduo lengvai vėl suteka. Mus įkvėpė suvokimas, kad skysčiai, kaip pavyzdžiui alyva, yra galutinė savęs išgydymo sistema.“

Alyvos pagrindu pagaminta danga turėjo būti pakankamai skysta, kad per kelias sekundes galėtų greitai pasitaisyti, bet ne tokia skysta, kad tiesiog pradėtų lašėti nuo metalo paviršiaus. Ta auksinė zona buvo sukurta pridedant mikroskopinių ir lengvų grafeno kapsulių, kurios sutirštino alyvą ir leido labai gerai prilipti prie metalo netgi esant nepalankioms aplinkoms: tiek po vandeniu, tiek rūgšties vonelėje.

Mokslininkai pademonstravo, jog tokia medžiaga gali greitai ir pakartotinai išgydyti pažeidimus. Net po to, kai vienoje vietoje buvo padaryta 200 pakartotinių pažeidimų, ši medžiaga juos užtaisė ir puikiai darbavosi su skirtingais metalais, įskaitant aliuminį, žalvarį ir plieną. Huang’as teigia, kad ši danga iš esmės turėtų dirbti su bet kokiu metalu, nes ji nėra pagrįsta konkrečia paviršiaus chemija.

Toliau mokslininkai ketina atlikti papildomus tyrimus ir ieškoti būdų, kurie leistų pradėti gaminti masiškai šią, save pasigydančią, dangą.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Research“, o vaizdo įraše Jiaxing’as Huang’as papasakoja ir pademonstruoja, kaip veikia jų sukurta medžiaga:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()