Vokiečių toksikologas po eksperimento perspėja: Baltijos ir Šiaurės jūrose pagaunama žuvis taps nuodinga  ()

Antrasis pasaulinis karas seniai baigėsi, tačiau jo pasekmės bus juntamos dar ilgai. Didelę grėsmę žmonių sveikatai kelia daugybė Baltijos ir Šiaurės jūrose rūdijančių bombų ir sprogmenų. Apie tai per specialią konferenciją Bremerhavene pranešė vokiečių toksikologas Edmundas Maseris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų grupė trejus metus tyrė riziką, kurią kelia per Antrąjį pasaulinį karą jūrose nuskandinta amunicija. 

E. Maseris su savo komanda atliko eksperimentą: prikabino moliuskų netoli menkai prarūdijusių minų ir laisvai gulinčių sprogmenų. „Nustatėme 50 kartų didesnį cheminių medžiagų kiekį moliuskuose iš Baltijos jūros. Tai mus labai nustebino“, – pareiškė toksikologas E. Maseris iš Šlezviogo-Holšteino universitetinių klinikų Kylyje.

Kai tik bombų ir granatų metaliniai gaubtai galutinai surūdys, tikėtina, į jūros vandenį pateks vis daugiau pavojingų cheminių medžiagų. Mokslininkai pastebi, kad šias medžiagas sugers žuvys ir jūrų gėrybės, kurios paskui pateks ant žmonių stalo, rašo portalas Focus.de.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(40)
(5)
(35)

Komentarai ()