Šalis, kurioje geriau nenusikalsti - tikimybė, kad pateksi už grotų siekia net 99,9 %  ()

Jeigu Kinijoje žmogų apkaltina nusikaltimo įvykdymu, didelė tikimybė, kad jis bus nuteistas. Ši tikimybė siekia įspūdingus 99,9 procentus. Žinoma, su tuo atkeliauja ir keletas problemų, mat nemažai žmonių būna apkaltinti neteisingai ir dėl to nuteisiami. Kinija jau yra paskelbusi, kad su tuo bando kovoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai 2015 metais iš 1,2 mln. kaltinamųjų vos 1039 buvo išteisinti. Tai reiškia, kad buvo išteisinta vos 0,08 proc. visų kaltinamųjų. Panašus rodiklis laikosi kasmet. 2014 metais iš kiek daugiau 1,1 mln. kaltinamųjų buvo išteisinta vos 778.

Žmogaus teisių aktyvistų grupės teigia, kad šalyje žmogaus prisipažinimas yra išgaunamas jėga ir kankinimais, tuo tarpu Kinijos valdžia tai iš dalies neigia ir sako, kad stengiasi su visomis panašiomis problemomis kovoti. Grupės „Amnesty International“ tyrėjas Williamas Nee sako, kad patys Kinijos teismai ir prokurorai patiria didžiulį spaudimą.

Šalis jau yra pažadėjusi mažinti suėmimų ir nuteisimo skaičių, o taip pat užtikrinti ir įstatymų laikymąsi. Dėl šios priežasties Kinina įvedė eilę priemonių, kuromis yra ginamos kaltinamųjų teisės, į tai įeina ir vaizdo įrašinėjimas apklausų metu. Bet W.Nee teigia, kad šios priemonės neveikia, o nuteistųjų skaičius vis dar yra be galo didelis. Anot jo, jei kaltinamasis pasako, kad prisipažino, nes buvo kankinamas – teisėjas gali į tai nekreipti dėmesio.

Tiesa, Kinijos valdžia teigia, kad teismai jau ištaisė 1357 nuosprendžius, per kuriuos buvo nuteisti nekalti žmonės. Kinijos aukščiausiojo teismo prezidentas Zhou Qiang sako, kad teismai daro viską, kad visuomenė jaustų lygybę ir teisingumą kiekviename teismo sprendime. Jis papildė, kad visoje teismų sistemoje neseniai buvo įtvirtinta „nekaltumo prezumpcija“, kuri reiškia, kad asmuo nėra kaltas, kol neįrodoma priešingai.

Parengta pagal „Telegraph“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()