Atrodo iš tiesų įspūdingai: izraeliečiai pristatė ilgiausią pasaulyje druskos olą (Video)  ()

Izraelio urvų tyrinėtojai paskelbė, kad viena netoli Negyvosios jūros esanti druskų ola su įspūdingais stalaktitais yra ilgiausia pasaulyje, pranokstanti ankstesnę rekordininkę Irane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Malhamo urvas tęsiasi daugiau kaip 10 km po didžiausiu Izraelyje Sodomos kalnu ir išeina į pietvakarinį Negyvosios jūros pakraštį.

Nuo urvo lubų kybo druskos stalaktitai, o kai kurios sienos žėri druskos kristalais. Ant kai kurių stalaktitų galiukų matosi sūraus vandens lašai.

Apie Malhamo urvų tyrėjai sužinojo iš Amoso Frumkino darbų.

Hebrajų universiteto Urvų tyrimų centro įkūrėjas ir direktorius 9-ajame dešimtmetyje ištyrė maždaug penkis šios olos kilometrus. Tačiau 2006 metais tyrinėtojai išstudijavo daugiau kaip 6 km olos N3 Irano pietinėje Kešmo saloje, kuri buvo pripažinta ilgiausiu pasaulyje druskos urvu.

Prieš dvejus metus izraeliečių speleologas Yoavas Negevas nusprendė užbaigti A. Frumkino darbą ir pasikvietė į pagalbą bulgarų olų tyrinėtojus, pažadėjęs jiems šiltos žiemos nuotykį.

Y. Negevas, Izraelio urvų tyrinėtojų klubo įkūrėjas, drauge su Boazu Langfordu iš Hebrajų universiteto organizavo aštuonių Europos ir 20 vietos speleologų delegaciją. Grupė 2018 metais maždaug 10 dienų sudarinėjo olos planą.

Šiemet buvo surengta antra 10 dienų ekspedicija, kurioje dalyvavo 80 vietos ir tarptautinių speleologų. Jos metu buvo baigtas olos matavimas lazeriais ir jos planas; nustatyta, kad jos ilgis – daugiau kaip 10 kilometrų.

„Pati gražiausia“

Sodomos kalnas iš esmės yra didžiulis druskos blokas, padengtas plonu tvirtesnių uolienų sluoksniu.

Reti dykumos lietūs susigeria į uolienų plyšius ir tirpdo druską, suformuodami mažas olas, vedančias Negyvosios jūros link. Net per trumpą laiką po A. Frumkino tyrinėjimų Malhamo urvo struktūra pasikeitė ir keisis toliau.

Didelė olos dalis yra padengta iš dykumos atpustytomis dulkėmis, kai kur kyšo įspūdingi druskos luitai. Vienas plonas luitas yra pramintas „Giljotina“, o du luitai kitoje salėje gavo pavadinimą „10 Dievo įsakymų“.

Olą apžiūrėję reporteriai kabarojosi ir šliaužė siaurais koridoriais, kol pasiekė „vestuvių salę“, kur šimtai baltų įvairių formų stalaktitų kuria šventišką nuotaiką.

Y. Negevui Malhamo urvas yra unikalus. „Izraelyje nieko panašaus nėra“, – sakė jis ir tvirtino, kad jokia kita ola nė iš tolo nepriartėja prie 10 km ilgio žymos.

Pasak Y. Negevo, šiame urvyne daugybė „olų, koridorių, stulpų ir aikštelių, viena ant kitos“.

Jis tai pavadino „įspūdingiausiu ir sudėtingiausiu“ urvu Izraelyje, „vienu gražiausių ir žavingiausių“ urvų, kuriuose jis yra buvęs.

Y. Negevas neteikė didelės reikšmės rekordininko statuso susigrąžinimui iš Irano – pagrindinio Izraelio priešo. Pasak jo, jis socialiniuose tinkluose ir profesionalų konferencijose palaiko „puikius ryšius“ su iraniečių speleologais.

„Politinė konkurencija provokuoja troškimą užmegzti ryšį ir abipusį smalsumą, – sakė jis. – Jie tikrai puikūs speleologai.“

„Norėčiau ten apsilankyti“, – sakė jis apie Iraną ir jo urvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()