Sunku patikėti, bet tai tiesa - Žemėje yra už pačią Saulę senesnio vandens  ()

Astronomas Carlas Saganas kartą pareiškė, kad mūsų DNR esantis azotas, kalcis dantyse, geležis kraujyje, anglis obuolių pyrage ir kita buvo sukurta žūstančių žvaigždžių. Kitaip tariant, mes esame sukurti iš žvaigždžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis taip pat galėjo pridėti, kad mes taip pat esame sukurti ir iš labai labai seno ledo, kuris atsirado už mūsų Saulės sistemos ribų. Prieš kelerius metus leidinyje „Science“ paskelbtas tyrimas parodė, kad nuo 10 iki 30 procentų Žemėje esančio vandens yra senesnis nei mūsų Saulė – ir greičiausiai atsirado iš kometų, kurios savo ruožtu susiformavo už mūsų Saulės sistemos ribų. Tai reiškia, kad žmogaus kūnas, kurio 60 procentų sudaro vanduo, turi nemažą dalį nežemiškos kilmės vandens.

Kitaip tariant, mes visi iš dalies esame ateiviai. Šie tyrimo rezultatai taip pat sufleruoja, kad jeigu nemaža dalis vandens galėjo patekti į mūsų Saulės sistemą iš tarpgalaktinės erdvės, taip galėjo nutikti ir kitoms žvaigždžių sistemoms. O tai, anot Vašingtono Karnegio instituto mokslininko Conelio Alexanderio, reiškia, kad vanduo kitose egzoplanetose, esančiose už Saulės sistemos ribų, yra gerokai labiau paplitęs, nei manyta anksčiau. Kaip žinia, vanduo yra viena iš būtinų sąlygų mums žinomoms gyvybės formoms.

C.Alexanderis sako, kad tai greičiausiai reiškia, jog kitos žvaigždžių sistemos, kiek tai susiję su chemine sudėtimi, yra panašios į mūsiškę. Dauguma Žemėje esančio vandens susiformavo ar persiformavo Saulės ūke – t.y. karštos materijos debesyje, kuris sudarė prielaidas susiformuoti Saulei bei mūsų sistemos planetoms. Tačiau taip pat nemaža dalis vandens atkeliavo iš ledo, susiformavusio tarpgalaktinėje erdvėje. Tačiau iki pat šio tyrimo nebuvo jokių paskaičiavimų, kiek vandens susiformavo šiame debesyje – bei kiek jo atkeliavo iš tarpgalaktinės erdvės.

Šiame tyrime tikslius skaičius mokslininkai gavo iš kompiuterinių modelių, kuriuos daugiausia kūrė tyrimo autorė – L. Ilsedore Cleeves iš Mičigano universiteto. Nepaisant to, kad įprastai manoma, jog tarpgalaktinė erdvė yra tuščia, iš tiesų joje yra pakankamai nemažai medžiagų. Anot C.Alexanderio, kometos, kuriose yra vandens ir organinės medžiagos, keliauja kosminėje erdvėje.

Čikagos universiteto mokslininkas Fredas Ciesla, kuris nedalyvavo atliekant tyrimą, sako, kad rezultatai rodo, jog tarpgalaktinėje erdvėje galima rasti vandens ir organinių medžiagų – o tai reiškia, kad šios medžiagos yra pakankamai paplitusios ir iš jų formuojasi planetos.

Šis tyrimas ne tik suteikia informacijos apie tai, kaip formavosi mūsų planeta, bet ir parodo, kad yra didelė tikimybė, kad gyvybė egzistuoja ir už mūsų Saulės sistemos ribų. Juk dauguma medžiagų skrieja kosmose – ir tiesiog laukia savosios galimybės.

Parengta pagal „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(7)
(21)

Komentarai ()