Deja, viskas, ką mums sakė apie cukraus ir nuotaikos sąsajas – netiesa. Naujas tyrimas, kaip iš tikro cukrus veikia savijautą  (12)

Trečia valanda po pietų. Darbų prisikaupė tiek, kad net baisu apie tai pagalvoti. Ir kas tokioje situacijoje gali būti geriau už energijos suteikiančią angliavandenių dozę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik kad… taip nebūna, rašo „Science Alert“. Tyrimų duomenys, surinkti stebint daugiau nei tūkstantį suaugusių asmenų, parodė, kad cukrus ne tik neveikia kaip energijos suteikianti kuro dozė, bet netgi padidina mūsų nuovargį ir sumažina dėmesingumą.

Vokietijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkai atliko 31 tyrimo apie angliavandenių vartojimą ir organizmo fiziologinį atsaką duomenis norėdami galutinai išsiaiškinti, ar nesudėtingi cukrūs iš tiesų pagerina mūsų nuotaiką ir suteikia mums energijos.

Klausimas iš tiesų suktesnis nei galėtų pasirodyti. Yra gausybė tyrimų, patvirtinančių įsitikinimą, kad cukrūs veikia smegenų malonumo centrus, todėl smegenys mus verčia norėti saldžiųjų malonumų.

Taip pat esama įrodymų, kad paprastai griebiamės saldžios paguodos tada, kai jaučiamės prislėgti, nerimaujame, patiriame stresą – dažnai toks neigiamų emocijų šalinimas cukrumi paveikia ilgalaikę psichinę sveikatą

Mes, žmonės, tiesiog dieviname saldžiuosius gėrimus ir užkandžius. Pastaruosius 50 metų saldintų gėrimų vartojimas išaugo daugiau nei dukart, o vidutinis JAV pilietis per dieną išgeria net triskart daugiau saldintų gėrimų, nei rekomenduojama

Ir nors visi suprantame saiko naudą, kasdieniniai sunkumai tarsi verčia mus pasisaldinti gyvenimą, ypač tada, kai trūksta energijos.

Tą saldumo norą dar labiau sustiprina skambios, dėmesį traukiančios reklamos, tarsi rodančios, kad su saldaus gėrimo skardine rankoje gyvenimas tampa šviesesniu. Galbūt dėl to net mes patys nesame kalti, jog manome, kad vaistas nuo popietės nuovargio yra šaukštas cukraus.

„Mintis, kad cukrus gali pagerinti mūsų nuotaiką, populiariojoje kultūroje tokia įtakinga, kad viso pasaulio žmonės saldžiuosius gėrimus vartoja norėdami tapti budresniais, kovoti su nuovargiu“, – sakė Berlyno Humboldto universiteto (Vokietija) psichologas Konstantinosas Mantantzisas.

Daugybė tyrimų tarsi parodo, kad po tam tikro pasninko periodo gauta cukraus dozė padidina mūsų budrumą, praskaidrina mintis, sumažina mieguistumą. Bet esama ir tyrimų, kurių rezultatai yra visiškai priešingi.

Anot mokslininkų, taip yra dėl to, kad skirtingi tyrimo metodai perteikia skirtingas perspektyvas.

Norėdami galutinai nutraukti ginčą dėl to, ar cukrus iš tiesų didina budrumą, mokslininkai peržvelgė mokslinę literatūrą ir sistemingai dekonstravo tyrimus, įvertindami cukrų variacijas, pasninko trukmę, dozes.

31 tyrimas, tikęs analizei, pateikė duomenis apie beveik 1260 suaugusių tiriamųjų. Ir visus šiuos tyrimus kruopščiai pertikrinę mokslininkai galėjo padaryti tik vieną išvadą.

„Mūsų darbas labai aiškiai parodo, kad tokiems teiginiams pagrindo nėra. Cukrų vartojimas veikiausiai jūsų savijautą tik pablogins“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius.

Mokslininkų teigimu, išgėrę putojantį saldų gėrimą ne tik nepajusite džiaugsmo – jūsų organizmas reaguos letargiškumu ir didesniu mieguistumu nei iki tol. Jokių neurologinių malonumo jungiklių stumdymas taip tiesiogiai nepaverčia žmogaus laimingesniu.

Tenka pripažinti, kad tyrimas buvo atliekamas tik su santykinai sveikais suaugusiais, dėl to lieka šiokia tokia tikimybė, kad žmonės, turintys tam tikrų nuotaikos sutrikimų, į cukrų reaguotų kitaip.

Bet daugumai mūsų mintis, kad reikia papildyti cukraus atsargas saldžiais gėrimais, yra visiškai niekam tikusi – jos vieta, anot tyrėjų, yra šiukšliadėžėje.

„Tikimės, kad mūsų gauti duomenys padės išsklaidyti „cukraus dozės“ mitą ir informuos visuomenės sveikatos politikos sudarinėtojus, kad reikia mažinti cukraus vartojimą“, – sakė Vorviko universiteto (JK) psichologė Elizabeth Maylor.

Viltis optimistiška. Nepaisant to, kad jau prieš kelis dešimtmečius mokslininkai yra įrodę, kad cukrus daugelio vaikų nepaverčia hiperaktyviais vijurkais, tėvai vis dar bijo, kad kelis saldainius suvalgiusios jų atžalos pradės bėgioti sienomis.

Niekas nesako, kad kartkartėmis pasilepinti šokoladu yra mirtina nuodėmė. Tačiau tikrai nereikia apgaudinėti savęs, kad be šokolado iki darbo pabaigos nepratempsite. Geriau tikrai nebus.

Tyrimą publikavo žurnalas „Neuroscience & Biobehavioral Reviews“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(7)
(10)

Komentarai (12)