Tamsioji medžiaga yra pirmykštės juodosios skylės? Įdomi teorija ir kokie tyrimo rezultatai  ()

Tamsioji medžiaga, arba materija, sudaro daugiau nei 80% Visatos materijos, tuo tarpu regimoji – tik apie šeštadalį. Šiuo metu labiausiai pripažinta teorija teigia, kad tamsiąją materiją sudaro elementariosios dalelės, tačiau yra ir kitokių hipotezių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal vieną jų, tamsioji materija yra pirmykštės juodosios skylės, susiformavusios labai greitai po Didžiojo sprogimo. Šią hipotezę galima patikrinti, nes juodųjų skylių gravitacija turėtų turėti pastebimą poveikį įvairiems stebimiems astrofizikiniams objektams ir reiškiniams. Pavyzdžiui, masyvesnes už Saulę juodąsias skyles aptiktume pagal kosminės foninės mikrobangės spinduliuotės iškreipimą, o mažesnės už asteroidus masės juodosios skylės jau būtų išgaravusios dėl Hawkingo spinduliuotės.

Dabar paskelbtas straipsnis, kuriame ieškoma pirmykščių juodųjų skylių, kurių masė siekia nuo Mėnulio iki Neptūno masės. Paieškos darytos stebint daugybę žvaigždžių Andromedos galaktikoje ir ieškant gravitacinio mikrolęšiavimo įvykių, nutinkančių juodajai skylei pralekiant prieš žvaigždę. Jei tamsioji materija sudaryta iš tokių juodųjų skylių, jų labai daug turėtų būti Paukščių Tako hale, ir mikrolęšiavimo įvykių turėtų būti aptikta šimtai.

Visgi per septynias valandas trukusius stebėjimus aptiktas vos vienas galimas mikrolęšiavimo įvykis. Tai leido įvertinti, kad tiriamo masių ruožo juodosios skylės nesudaro daugiau nei vieno procento tamsiosios materijos masės. Apjungus šiuos ir kitus ankstesnių tyrimų rezultatus, galime teigti, kad pirmykštės juodosios skylės nėra pagrindinė tamsiosios materijos sudedamoji dalis, nebent jų masė patenka į labai siaurą intervalą maždaug ties viena šimtatūkstantąja Mėnulio masės dalimi.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()