„SpaceX“ prarado raketą, bet šį kartą ne dėl savo kaltės (Video)  (1)

Praėjusią savaitę galingiausios pasaulyje raketos „Falcon Heavy“ starto, šios raketos savininkai – bendrovė „SpaceX“ sėkmingai sugebėjo nutupdyti visus tris šios raketos modulius ant planetos paviršiaus: du iš jų nusileido ant aikštelių sausumoje, trečioji – ant plūduriuojančios platformos vandenyne. O vandenynas iškrėtė kiaulystę, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Autonominė platforma, plaukusi į uostą ties Floridos valstijos krantu, neteko savo brangaus krovinio: dėl stipraus bangavimo centrinis „Falcon Heavy“ modulis nukrito į vandenį.

„Per savaitgalį dėl nepalankių sąlygų jūroje „SpaceX“ įrangos susigrąžinimo komanda nesugebėjo pritvirtinti centrinio raketos modulio prieš jo kelionę į Kanaveralo uostą. Sąlygoms prastėjan, bangoms siekiant 2,5-3 metrų aukštį, raketos modulis pradėjo svyruoti ir po kurio laiko nebegalėjo išstovėti. Nors tikėjomės susigrąžinti sveiką modulį, mūsų komandos saugumas visuomet yra svarbesnė. Nemanome, kad šis incidentas paveiks ateities misijas“, – savo laiške „The Verge“ redakcijai rašė „SpaceX“ atstovai.

Centrinis „Falcon Heavy“ branduolys yra modifikuota „Falcon 9“ raketa – viena iš trijų, sudarančių visą „Falcon Heavy“ raketą. Ši raketa iš kosmodromo Kanaveralo kyšulyje Floridos valstijoje pakilo balandžio 11 dieną. Tai buvo antras „Falcon Heavy“ skrydis – jos debiutas su bandomuoju kroviniu įvyko 2018 m. vasarį. Pastarasis skrydis buvo pirmoji komercinė „Falcon Heavy“ užduotis.

Po pakilimo visi trys raketos moduliai sėkmingai nusileido ant planetos paviršiaus. Du išoriniai moduliai kelionę baigė ant betoninių nusileidimo aikštelių Kanaveralo kyšulyje, o centrinis – ant plūduriuojančios autonominės nusileidimo aikštelės, buvusios Atlanto vandenyne. Tai buvo pirmas kartas, kai „SpaceX“ sėkmingai atliko trigubą nusileidimą. Pirmojo „Falcon Heavy“ skrydžio metu išoriniai moduliai ant sausumoje esančių aikštelių taip pat nusileido sėkmingai, tačiau centrinis modulis net nepataikė į plūduriuojančią platformą ir krito tiesiai į vandenį.

Panašu, kad ir šį kartą vandenynas įrodė, kad jis stipresnis už „SpaceX“ ir dar kartą pasiglemžė centrinį „Falcon Heavy“ modulį. „SpaceX“ turi galimybių pritvirtinti raketas po nusileidimo ant plūduriuojančios platformos – tą gali padaryti ir robotas, pavadintas „Octograbber“, kuris prisitvirtina prie raketos apatinės dalies. Tačiau centrinis „Falcon Heavy“ modulis yra modifikuotas tie, kad „Octograbber“ jo įprastiniu būdu pritvirtinti negalėjo.

Šią vasarą iš Floridos turėtų kilti dar viena „Falcon Heavy“ raketa – joje bus naudojamas visiškai naujas centrinis modulis ir du šoniniai moduliai, kurie nusileido ant žemės praėjusią savaitę. Būsimojoje misijoje „SpaceX“ ketina panaudoti „Octograbber“ robotą – galbūt per likusį laiką jį pavyks modifikuoti taip, kad jis sugebėtų pritvirtinti ir centrinį modulį, o galbūt vandenynas nebus toks rūstus ir leis susigrąžinti brangią raketą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(37)
(0)
(37)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: