Niežulys gali byloti apie itin sunkias ligas: 5 niežėjimo formos ir kada verta sunerimti  ()

Niežėjimas yra vienas seniausiai medicinos literatūroje paminėtų ir aprašytų simptomų. Priežasčių, kodėl kyla niežėjimas, gali būti ne viena, tačiau kliniškai išskiriamos 5 niežėjimo formos: kai sergama odos ligomis, kai sergama sisteminėmis ligomis, taip pat skiriamas ir neuropatinis, psichogeninis, ir mišrus niežėjimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-04-22 Niežulys gali byloti apie itin sunkias ligas: 5 niežėjimo formos ir kada verta sunerimti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, odos ligų specialistai skiria niežėjimą ir niežulį. Niežėjimas – tai odos pojūtis, sukeliantis norą kasytis, o odos niežulys – tai niežėjimo ir odos pažeidimų, kurie atsiranda dėl kasymosi, derinys.

Jei norite išsiaiškinti tikrąją niežėjimo priežastį, būtina žinoti, kada jis prasidėjo, kiek laiko trunka, kaip dažnai kartojasi, kaip intensyviai yra jaučiamas, kas pasunkina ar palengvina esamą būklę.

Galimos priežastys

Niežulys gali kamuoti, jei sergate lėtine inkstų liga, cukriniu diabetu, kepenų ciroze ar hepatitais. Stiprus niežulys gali būti vėlyvasis inkstų ligų simptomas ir gali rodyti lėtinį inkstų nepakankamumą.

Gali pasireikšti ir esant skydliaukės patologijai, sergant infekcinėmis, onkologinėmis, kraujo ligomis, jei trūksta geležies. Per daug ir per mažai aktyvi skydliaukės funkcija gali sukelti nemalonių pojūčių odoje. Niežtinti, sausa oda būdinga sergantiems hipotiroze, nes odos audiniuose yra skydliaukės hormonų receptorių, kurie sumažina ląstelių aktyvumą, kai nėra pakankamai skydliaukės hormonų.

Jei vartojate diuretikų grupės, širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančių medikamentų, niežulis gali būti jų šalutinis poveikis. Nustojus juos vartoti nemalonūs pojūčiai turėtų praeiti.

Niežtintys guzeliai ant kelių, alkūnių, sėdmenų, plaukų augimo linijos, gali būti Diuringo pūslelinio dermatito simptomas, kuris kilo dėl celiakijos.

30 proc. limfomų gali pasireikšti odos niežuliu.

Nepamirškite, kad niežulys yra dažnas ir alerginių reakcijų palydovas. Ypač dažnas – kontaktinis dermatitas. Jį gana dažnai sukelia alergija augalams, nikeliui, kosmetikos priemonėms.

Niežulio priežastis gali būti ir atopinis dermatitas, kuris pasireiškia gana ankstyvame amžiuje. Alergenų, kurie išprovokuoja atopinio dermatito paūmėjimą, nustatymas ir pašalinimas išaplinkos, yra vienas svarbiausių žingsnių gydant šią ligą. Atopinio dermatito pažeista oda yra atvira infekcijoms.

Niežulys tarpupirščiuose, ant pėdų gali byloti apie grybelį, kurį nedelsiant reikėtų gydyti, pasitarus su gydytoju arba vaistininku.

Niežulys kamuoja ir žmones, kurie per dažnai maudosi ir nuplauna apsauginį odos sluoksnį. Oda sausėja, ją ima niežėti.

Išangės niežėjimas gali byloti apie parazitus arba hemorojų. Lytinių organų niežulys – apie kandidozę ar kitas ligas, dėl kurių būtina tartis su gydytoju.

Jei niežti

Be vaistų niežulį įveikti galite vengdami medžiagų, galinčių sukelti histamino išsiskyrimą. Todėl susilaikykite nuo aspirino, raudonojo vyno, braškių, maisto su dažikliais vartojimo. Kuo mažiau kasykitės. Trumpai nusikirpkite nagus. Venkite vilnonių ir sintetinių drabužių.

Jei pasireiškia vietinis niežėjimas, uždėkite ant jo vėsų kompresą arba leduką, įsuktą į medžiagą. Nuo niežėjimo padės ir antihistamininiai vaistai, losjonai, kurių sudėtyje yra 0,25 – 0,5 proc. mentolio, kamparo ar veiklioji medžiaga – hidrokortizonas, kapsaicino tepalai ir emolientai odos drėkinimui. Jei niežulys trunka ilgiau nei 4-6 dienas, privalote kreiptis į medikus.

Parengta pagal prevention.com ir webmd.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai ()